Twente wint en verstevigt koppositie, puntverlies FC Den Bosch

8 februari 2019, 22:04

FC Twente heeft zeer goede zaken gedaan in de strijd om de titel in de Eerste Divisie. De ploeg uit Enschede was in de topper tegen nummer vier Sparta veel te sterk voor de Rotterdammers: 0-3. Tegelijkertijd zag het de belangrijkste concurrent, FC Den Bosch, in eigen huis met 1-1 gelijkspelen tegen FC Volendam. Daardoor is het verschil tussen beide ploeg nu zes punten.

Sparta Rotterdam – FC Twente 0-3

Vooraf had thuisploeg Sparta een achterstand van acht punten op koploper Twente en dus moest de ploeg van Henk Fraser vandaag winnen om nog serieus mee te blijven doen in de titelstrijd. In aanvallend opzicht speelden de Rotterdammers met drie verdedigers en in defensief opzicht met vijf man achterop. Desondanks kreeg Twente de beste kansen in de openingsfase. Na acht minuten waren Tom Boere en Aitor Cantalapiedra er vandoor en na wat onderling kaatsen zag Aitor zijn schot gekeerd worden door keeper Roy Kortsmit. Niet lang daarna had Boere uit een hoekschop opnieuw de kans op een doelpunt, maar ook dit keer lag Kortsmit in de weg. Toch kwam Twente na zo'n twintig minuten op voorsprong. Sparta leek een overtreding buiten de zestien te maken, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük besloot de bal op de stip te leggen. Boere schoot de discutabele strafschop feilloos in de rechterhoek: 0-1. 

Een minuut voor de rust deelde Twente de volgende dreun uit aan Sparta door de voorsprong te verdubbelen. Door dramatisch verdedigen van de thuisploeg stond Peet Bijen bij een vrije trap volledig ongedekt in de zestien en kon hij de bal langs de grabbelende Kortsmit schuiven: 0-2. Vijf minuten na rust was alle spanning uit het duel verdwenen toen Boere via verdediger Bart Vriends de 0-3 aantekende en de wedstrijd in het slot gooide. Het verzet van Sparta was daarmee definitief gebroken en in het restant van de tweede helft kwam de ploeg nauwelijks tot kansen. Twente hoefte niet meer zo nodig en speelde de wedstrijd professioneel uit.

FC Den Bosch – FC Volendam 1-1

Voor FC Den Bosch was het zaak om tegen Volendam het vertrouwen weer terug te krijgen na twee nederlagen op rij en daarnaast kon de ploeg bij eventueel puntverlies van FC Twente in de topper tegen Sparta weer dichterbij de koppositie komen. De Bosschenaren kregen de eerste kansen van de wedstrijd. Sven Blummel stuitte op doelman Jordi van Stappershoef en spits Rauno Sappinen stond oog in oog met de keeper, maar treuzelde te lang. En als je als ploeg de kansen zelf niet afmaakt, dan weet je dat de goal zomaar aan de andere kant kan vallen. Dat bleek tien minuten voor rust ook het geval toen Boy Deul met een mooi afstandsschot de bezoekers op voorsprong zette.

Voor rust lukte het Den Bosch niet om wat terug te doen, maar een paar minuten na de pauze kwam het wel tot de gelijkmaker. Het was een zeer fraaie, want met een halve omhaal schoot Blummel de 1-1 binnen. Ondanks het inbrengen van aanvallers Vincent Vermeij en Jort van der Sande lukte het Den Bosch niet om de bevrijdende voorsprong te vinden, waardoor het het gat met koploper FC Twente op zag lopen van vier naar zes punten. Bovendien kan nummer drie Go Ahead Eagles de ploeg van Wil Boessen maandag tot één punt naderen als het wint van hekkensluiter Jong FC Utrecht.

SC Cambuur – NEC 1-1

In barre weersomstandigheden in Leeuwarden waren er veel gelijkenissen te zien tussen Cambuur en NEC. De eerste kans kwam voor beide ploegen bijvoorbeeld uit een vrije trap. Bij Cambuur tikte Matthew Steenvoorden de bal net naast, waarbij ook zijn inlopende ploeggenoten net te laat kwamen. En bij NEC was Josef Kvída met een kopbal uit een vrije trap eveneens heel dichtbij, maar ook zijn inzet ging maar net naast. Behalve die twee mislukte vrije trappen werd er door beide ploegen uit open spel weinig gecreëerd. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de eerste goal uit een nieuwe standaardsituatie viel. NEC-keeper Mattijs Branderhorst was te laat met ingrijpen bij een corner en zag Steenvoorden de 1-0 binnenkoppen.

Zeven minuten na rust kwam NEC na een knotsgekke situatie op gelijke hoogte, dit gebeurde in drie keer. De eerste poging werd gered door Cambuur-keeper Xavier Mous, het tweede schot werd direct daarna van de lijn gehaald en de derde kans was wel raak via Kvída. In de rest van de tweede helft waren de kansen schaars. NEC raakte nog de paal na een mislukte voorzet van Jonathan Okita. Cambuur had op basis van de slotfase het meeste recht op een zege. De beste kans kwam via invaller Kevin van Kippersluis, maar Branderhorst redde zijn mooie schot prachtig uit de kruising. Diep in blessuretijd had NEC de overwinning nog uit het vuur kunnen slepen, maar een kopbal van Okita ging via Mous tegen de paal. De 1-1 einstand was uiteindelijk terecht.

Overige uitslagen:

FC Eindhoven – Jong PSV 1-2

Helmond Sport – FC Dordrecht 1-2

Telstar – RKC Waalwijk 0-3

TOP Oss – MVV Maastricht 1-3

Almere City FC – Jong AZ 2-0

Programma maandag:

Jong Ajax – Roda JC (20:00 uur)

Jong FC Utrecht – Go Ahead Eagles (20:00 uur)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen