Ajax tegen Real Madrid: de elftallen naast elkaar gelegd

12 februari 2019, 09:00   Bijgewerkt: 12 februari 2019, 09:44

Een ploeg die voor het eerst sinds dertien jaar in de tweede ronde staat versus de ploeg die laatste drie jaar de Champions League heeft gewonnen. Ajax tegen Real Madrid is op papier een strijd tussen David en Goliath, maar toch liggen er ook kansen voor de Amsterdammers. FCUpdate.nl blikt vooruit op het tweeluik door beide teams per linie te bekijken.

Doel

Keeper Ajax: Onana

Keeper Real: Courtois

Verdediging

Defensie Ajax: Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico

De defensies van beide teams hebben als grote overeenkomst dat ze normaal gesproken uit dezelfde vier mensen bestaan. Noussair Mazraoui maakte een jaar geleden zijn debuut bij Ajax en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Amsterdamse defensie. Het is voor Ajax belangrijk dat het viertal intact blijft, zo is al gebleken. Toen De Ligt ontbrak werd er met 3-0 verloren bij PSV, terwijl Ajax zonder Tagliafico gelijkspeelde tegen Heerenveen (4-4) en kansloos met 6-2 ten onder ging bij Feyenoord. Zonder Mazraoui werd er zaterdag met 1-0 verloren bij Heracles. Dat het viertal nu fit en inzetbaar is, zal voor Ten Hag een hele opluchting zijn richting het tweeluik met De Koninklijke.

Defensie Real: Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo

Opvallend is dat de ploeg in La Liga al 27 goals moest incasseren, wat aanzienlijk meer is dan bijvoorbeeld Atlético (17). In de Champions League kreeg Real vijf goals tegen en drie vielen allemaal in dezelfde wedstrijd. In de laatste speelronde, toen het team al door was, werd er met 0-3 verloren van CSKA Moskou. Van het vaste defensie viertal stond toen echter alleen Marcelo in het veld. Als het vaste defensieve blok fit en inzetbaar is, beschikt Real nog altijd over een van de beste verdedigingen ter wereld. Opmerkelijk was echter wel dat Solari zaterdag tegen Atlético de voorkeur gaf aan Sergio Reguilón boven Marcelo, die kampt met een mindere vorm.

Middenveld

Middenlinie Ajax: Schöne, De Jong, Van de Beek

Dat trio speelt bijna altijd, al is soms de precieze samenstelling iets anders. Schöne en De Jong begonnen het seizoen als basisspelers en zijn nog altijd onbetwist. Bij Van de Beek ligt dat iets anders: de middenvelder startte als bankzitter maar is inmiddels niet meer weg te denken van het middenveld - al wordt hij vrijwel altijd als eerste gewisseld. Hij is met name met zijn doelpunten en diepgang belangrijk. Het loopwonder scoorde vijf keer in de Eredivisie en een keer in de Champions League. Ajax heeft een uitstekende middenlinie, maar blijft het ook overeind tegen Real? Het is overigens nog even de vraag of De Jong, die kampt met liesklachten, kan spelen.

Middenlinie Real: Casemiro, Modric, Kroos

Bij Ajax staan drie spelers die puur op voetbal gericht zijn op het middenveld, maar Real heeft in de persoon van Casemiro een echte 'breker' in de gelederen. De 26-jarige Braziliaan werd in 2013 voor zes miljoen euro gekocht van Sao Paolo en bleek een schot in de roos. Casemiro is de man die voor de verdediging voor de balans moet zorgen en de speler die op de winkelt past als Modric en Kroos de opbouw of de aanval verzorgen. Zidane, Julen Lopetegui en Solari zetten de naam van Casemiro als eerste op het wedstrijdformulier, wat wel iets zegt over hoe belangrijk hij is.

Aanval

Aanvalslinie Ajax: Ziyech, Dolberg, Tadic

Waar de keeper, verdediging en het middenveld bij Ajax aardig vaststaan, wil Ten Hag in de aanval nog wel eens variëren. Kasper Dolberg legt dit seizoen een povere vorm op de mat en dus koos de coach eerder in de Champions League al voor een variant met Dusan Tadic in de spits en David Neres op de vleugels. Op bezoek bij Bayern München (1-1) pakte dit goed uit, waardoor Ten Hag het mogelijk ook als optie zal zien voor de ontmoetingen met Real. Zeker is wel dat Hakim Ziyech en Tadic zullen spelen. Ziyech (12 goals) en Tadic (13) zijn de Ajax-topscorers in de Eredivisie, terwijl de Servische aanwinst in de Champions League al acht keer heeft gescoord (inclusief voorronde). Wat betreft creativiteit en goals moet het bij Ajax dus van dat duo komen. Ook worden zij nooit naar de kant gehaald en moeten het laten zien in de Johan Cruijff ArenA. 

Aanvalslinie Real: Vazquez, Benzema, Vinicius

Waar bij Ajax de vorm tanende is, wordt Real traditiegetrouw steeds beter gedurende het seizoen vordert. Ook de aanvalslinie van de Madrilenen begint steeds beter te draaien. Solari kiest de laatste weken, onder meer tegen FC Barcelona en Atlético Madrid, voor Lucas Vazquez, Karim Benzema en Vinicius Junior. Vazquez is een echte teamspeler, net als Benzema die de laatste weken in bloedvorm is gekomen. De Franse routinier staat dit seizoen toch alweer op vijftien doelpunten. De meest opvallende man is de pas achttienjarige Vinicius.

De Braziliaan staat te boek als de tweede Neymar en speelt net als zijn landgenoot linksbuiten. De pijlsnelle aanvaller is echter nog behoorlijk grillig. In Camp Nou haalde hij vorige week de woede van de hele ploeg op de hals door voor het doel iedere keer de verkeerde keuze te maken. Zaterdag leidde hij met dom balverlies de gelijkmaker van Antoine Griezmann in in de Madrileense derby, maar was ook de man die vanuit het niets een penalty versierde die het breekpunt in de wedstrijd bleek. Vinicius heeft nog veel te leren, maar is wel iemand die voor veel dreiging zorgt. Gareth Bale moet dankzij hem momenteel zelfs genoegen nemen met een reserverol.

*Uiteraard is het nooit helemaal zeker welke elftallen Erik ten Hag en Santiago Solari het veld in sturen. Wij hebben ons gebaseerd op de verwachte opstellingen

Door: Remco Jacobi[photo,120231,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen