Fenerbahçe overleeft penalty en wint eerste duel met Zenit

12 februari 2019, 20:48

Fenerbahçe heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting de achtste finale van de Europa League. De geplaagde Turkse grootmacht had aan een doelpunt van huurling Islam Slimani genoeg om de volle buit te pakken tegen Zenit St. Petersburg: 1-0. De Russen kregen een uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker te maken, maar Robert Mak miste vanaf elf meter.

In de Turkse competitie wil het nog altijd niet vlotten met de oude club van trainers Phillip Cocu en Erwin Koeman. Fenerbahçe staat slechts één punt boven de degradatiezone en ging afgelopen weekend onderuit tegen concurrent Kayserispor. Waar in Turkije de resultaten zeer tegenvallen, daar zijn de Europese prestaties opvallend genoeg wél goed. Door een groep met Dinamo Zagreb, RSC Anderlecht en Spartak Trnava te overleven, plaatsten de Turken zich voor de knock-outfase van de Europa League.

In de zestiende finale werd Fenerbahçe gekoppeld aan Zenit St. Petersburg, dat groepswinnaar werd én bovenaan staat in de Russische competitie. De Turkse club was derhalve de underdog om de eerste knock-outronde te overleven, maar na de eerste wedstrijd mag Fenerbahçe zich de favoriet noemen. Dat heeft het te danken aan Slimani, die van Leicester City gehuurd wordt. De spits uit Algerije schoot halverwege de eerste helft raak uit een corner.

Voor rust had de Russische formatie op gelijke hoogte moeten komen. Mehmet Topal maakte een overtreding in het strafschopgebied, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Mak ging achter de bal staan en zag zijn inzet gekeerd worden door Harun Tekin. Via de hand van de doelman en de lat kwam de bal terug in het spel. In de tweede helft hield Fenerbahçe stand, waardoor de Turken over iets meer dan een week genoeg hebben aan een remise om de volgende ronde te bereiken.