De avond van Ajax waarop het allemaal nét niet paste tegen Real

14 februari 2019, 07:27

Wat als. De twee woorden die het vaakst met elkaar werden gebruikt woensdagavond na de 1-2 nederlaag van Ajax tegen Real Madrid. Wat als de VAR het doelpunt van Nicolas Tagliafico níet had afgekeurd? Wat als Dusan Tadic bij zijn schot op de paal niet was uitgegleden of Kasper Dolberg overeind was gebleven in de laatste meters richting Thibaut Courtois? Was als de eindpass van Ajax in drie á vier situaties net iets beter was geweest? Het zijn woorden die illustreren dat Ajax dichtbij iets heel moois was, maar dat het uiteindelijk allemaal nét niet paste.

"Ik vond ons over de hele wedstrijd de betere ploeg, maar Real Madrid heeft twee kansen nodig om twee keer te scoren. Wij krijgen meer kansen, maar maken maar één", was de glasheldere analyse van Lasse Schöne na de nederlaag (1-2). "Er had veel meer ingezeten, maar nu staan we toch met een slecht gevoel." En dat slechte gevoel zat hem niet in het veldspel, dat was alleraardigst, vond ook de Deense middenvelder.

VAR-moment

En op het moment dat het eindelijk wel een keer helemaal paste bij Ajax, floot de VAR de Amsterdammers terug na de rake kopbal van Tagliafico. "Ze waren bij Real Madrid al wat aan het zwaaien, dus ik wist dat het doelpunt gecheckt zou worden", vertelde Donny van de Beek. "Zonde, want we hadden in de pauze met 1-0 of 2-0 voor kunnen staan. Zij hadden één schotje, wij drie of vier kansen." Het goede spel voor rust voelde voor Van de Beek als een bevestiging, na een aantal mindere weken. "We kunnen het nog steeds en dat geeft zelfvertrouwen."

Desondanks kwam Real Madrid op voorsprong in Amsterdam: Karim Benzema kwam amper in het stuk voor, maar schoot koeltjes raak bij zijn eerste kans. "Dat is het net verschil tussen zij en wij. Ze schieten de bal er wel in, wij niet. Dat wordt afgestraft op dit niveau." Toch kreeg Ajax nog een moment waarop alles net wel paste en Hakim Ziyech uit een voorzet van David Neres de gelijkmaker binnenschoot. Voor Ajax het moment om onder aanvoering van het publiek op jacht te gaan naar de 2-1. "Maar misschien hadden we wel genoegen moeten nemen met een gelijkspel", dacht Van de Beek. "Wij krijgen ook goede kansen om te scoren en er lag ruimte. Maar je kent ook hun kwaliteit als je gaat aanvallen, dus dat was dubbel. Uiteindelijk doen zij dat net wat slimmer dan wij."

Wat als het buitenspel staan niet was opmerkt. Wat als de Serviër niet was uitgegleden bij zijn schot na een half uur. De woorden waar Ajax niets aan heeft, maar waar iedereen aan denkt. Dan had de Europese avond van Ajax in de Johan Cruijff ArenA wél de beloning gekregen die het verdiende. Dan had alles wellicht net wel gepast tegen een goed, maar zeker niet groots én wel te pakken Real Madrid.

In 1995 viel het samen

"Op basis van het spel kunnen we tevreden zijn. Maar uiteindelijk sta je hier toch met een slecht gevoel", concludeerde Van de Beek. Er ging heel veel goed, maar uiteindelijk viel de goed gelegde puzzel niet in elkaar. Het paste net niet met een, in alle opzichten, zeer vervelende nederlaag tot gevolg. Als Ajax nog iets wil in Bernabéu zal wél alles perfect op z'n plek moeten vallen en ook het geluk aan haar zijde moeten hebben. "Alles moet kloppen en iedereen moet top zijn", wist Van de Beek over de return op 5 maart.

Dat het mogelijk is, bewees Ajax op woensdag 22 november 1995 toen het onder Louis van Gaal met 0-2 won van de Madrilenen. De ongetwijfeld bewuste gele kaart en dus schorsing van Sergio Ramos kan zomaar het eerste zetje in de rug zijn van de avond waarop wel alles past. Het vertrouwen in het spel is in elk geval terecht terug.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen