De tops en flops van de Champions League-avond Ajax

14 februari 2019, 11:01   Bijgewerkt: 14 februari 2019, 13:05

Ajax maakte woensdagavond voor de zoveelste keer dit seizoen indruk tijdens de Europese campagne. De Champions League-variant van Erik ten Hag bleek ook tegen Real Madrid te werken, maar uiteindelijk moest de Amsterdamse club toch zijn meerdere erkennen in de Spaanse grootmacht. Na de 1-2 in Amsterdam en de 3-0 zege van Tottenham Hotspur op Borussia Dortmund valt er genoeg na te bespreken. Tijd voor onze tops en flops.

Tops

1. Champions League-variant

Zoals verwacht koos Erik ten Hag ervoor om in zijn inmiddels bekende Champions League-variant aan te treden tegen Real Madrid. David Neres startte als linksbuiten en Dusan Tadic werd in de punt van de aanval geposteerd. Net als tegen Bayern München bleek het de juiste tactiek om het een Europese topclub verrekte lastig te maken. De sleurende Tadic bleek een plaag voor het centrale duo van Real Madrid en was met een schot op de paal héél dicht bij een doelpunt. De verdiende beloning bleef uit, maar Ten Hags keuze om Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar niet op te stellen bleek gerechtvaardigd.

{image[332430][right-half][]}2. De Ajax-backs

Vinícius Júnior en Gareth Bale zijn niet de minste aanvallers, maar Noussair Mazraoui en Nicolás Tagliafico hadden het Madrileense aanvalsduo bijna de hele wedstrijd in hun zak. Sterker nog: vaak liepen de Braziliaan en de Welshman achter de Ajax-backs aan in plaats van andersom. Mazraoui was brutaal, durfde voor zijn man te komen en herhaalde vroeg in de wedstrijd bijna het Bayern-trucje: opstomen en scoren. Zijn inzet ging echter naast. Tagliafico scoorde wel, maar zijn doelpunt werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd. Al met al een puik optreden van de vleugelverdedigers.

3. De VAR

Het is heel zuur voor Ajax, maar de VAR heeft zijn waarde nu ook in de Champions League bewezen. Was er geen video-arbitrage geweest, dan had het doelpunt van Tagliafico gewoon geteld. Het was millimeterwerk, maar Dusan Tadic stond hinderlijk buitenspel op het moment dat de Argentijnse back de bal richting doel kopte. Dus greep de VAR terecht in en kon dienstdoende scheidsrechter Damir Skomina niets anders doen dan de goal afkeuren. De uitleg van de UEFA laat weinig ruimte voor discussie.

{image[332431][left-half][]}4. Jan Vertonghen

In een ongebruikelijke rol bestreek Jan Vertonghen de linkerflank van Tottenham Hotspur. Als een soort wingback blonk de van origine centrale verdediger uit in het duel met Borussia Dortmund (3-0). Vertonghen beloonde zijn optreden met een assist op mede-uitblinker Heung-min Son en een doelpunt, wat de dure 2-0 betekende op Wembley.

Flops

1. Gareth Bale

Het was in aanloop naar de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA niet helemaal duidelijk of Gareth Bale fit genoeg zou zijn om te kunnen spelen. De Welshman was niet helemaal ongeschonden uit de afsluitende training gekomen, maar bleek uiteindelijk gewoon in actie te kunnen komen. Bale startte zelfs in de basis, maar wist zijn stempel niet op de wedstrijd te drukken. De voormalig duurste voetballer aller tijden speelde weinig klaar tegen Nicolás Tagliafico en verliet vlak na de 1-0 van Karim Benzema geruisloos het veld.

{image[332425][right-half][]}2. Thibaut Courtois

Gareth Bale was niet de enige Madrileen die geen denderende indruk maakte in Amsterdam. Thibaut Courtois - zeker niet onbetwist in de Spaanse hoofdstad - maakte vlak voor rust een flinke fout waaruit Ajax scoorde. De Belgische doelman bracht weliswaar redding op een kopbal van Matthijs de Ligt, maar verzuimde de bal adequaat weg te werken. Dat gaf Nicolás Tagliafico de mogelijkheid alsnog de 1-0 te maken. Tot zijn opluchting zag Courtois dat de VAR ingreep en het doelpunt van de Argentijn werd geannuleerd. Zo bleef zijn fout onbestraft. 

3. Zakaria Labyad

Zakaria Labyad leed nog vóór het eerste fluitsignaal een (persoonlijke) nederlaag. De aanvallende middenvelder schitterde door afwezigheid; Erik ten Hag had in zijn achttienkoppie selectie geen plek voor hem. Dat moet een enorme teleurstelling zijn geweest voor de zomeraankoop, die afgelopen weekend tegen Heracles Almelo nog als invaller binnen de lijnen werd gebracht. Een nieuw dieptepunt voor Labyad, die slechts mondjesmaat in actie komt in Amsterdam.

{image[332432][left-half][]}4. Gatenkaas Borussia Dortmund

Serieuze zorgen voor Borussia Dortmund. De defensie van de Duitsers toonde zich tegen Tottenham Hotspur een gatenkaas. Een incident is het bepaald niet, want in de voorgaande twee wedstrijden kreeg Dortmund in beide duels ook drie doelpunten om de oren. Vooral zodra ballen van de zijkant komen, is Borussia erg kwetsbaar. De rekening daarvoor wordt nu betaald in de Champions League. Het lijkt onbegonnen werk om over drie weken de 3-0 nederlaag weg te poetsen, zeker met de huidige staat van de verdediging.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen