Column: Van Marwijk is de ideale (interim)-coach van Feyenoord

20 februari 2019, 15:34   Bijgewerkt: 20 februari 2019, 15:55

Als de geruchten kloppen, dan is Bert van Marwijk kandidaat om de nieuwe bondscoach te worden van de Verenigde Arabische Emiraten. Een mooie kans voor onze voormalig bondscoach om nog eens flink te cashen, al kan het bijna niet anders dan dat hij zoveel geld heeft, dat in de rest van zijn leven niet meer op te maken is. Daarom kan hij veel beter Feyenoord voor een jaar, uiterlijk twee, uit de brand helpen: daarvoor is hij namelijk de ideale persoon.

De voormalig voetballer van Go Ahead Eagles viert in mei zijn 67ste verjaardag, normaliter een leeftijd om pensioen te gaan. Maar voor Van Marwijk met pensioen kan, wacht voor hem eerst nog een klus. Feyenoord helpen. De man die ooit geridderd werd tegelijk met de huidige trainer Giovanni van Bronckhorst moet instappen nu de club het zo hard nodig heeft.

Van Marwijk heeft de status om bepalende spelers ervan te overtuigen nog een jaar in Rotterdam te blijven. Van Marwijk heeft de ervaring om keuzes te maken die zijn toekomstige opvolger, Dirk Kuijt, kan gaan helpen. Hij moet nog een jaar presteren, voor ze in Rotterdam-Zuid écht gaan doorselecteren en de jeugd een kans gaan geven. Dat hij met een groep, in relatief korte tijd - een jaar - iets goeds kan bereiken, heeft de coach al meermaals bewezen.

Bovendien is een harde hand nodig om de groep bij elkaar te houden: letterlijk en figuurlijk. Van Marwijk zal (harde) keuzes moeten maken: zoals hij Nigel de Jong ooit uit de selectie van het Nederlands elftal zette. Want alleen in grote duels bewijst de selectie van Feyenoord een team te zijn dat voor elkaar door het vuur gaat. Iets dat Van Marwijk met zijn statuur wellicht kan doorbreken. Een jaar lang de spelersgroep uitknijpen, alvorens hierin wordt doorgeselecteerd en er een gedegen plan ligt voor de toekomst.

Ineens zal Kuijt - die zoals Phillip Cocu en Frank de Boer bij het Nederlands elftal eerst een jaar kan meelopen aan de hand van Van Marwijk - voor de (jonge) voetballers die overblijven weer een warm bad zijn. Ook kan de huidige technische staf van de Rotterdammers in tact blijven, zoals ze graag willen in De Kuip. Want met vrijwel iedereen binnen dat team werkte Van Marwijk al eens samen, waardoor zijn visie snel overgedragen zal zijn.

Ook de over Advocaat zo (terecht) kritische supporters zullen tevreden zijn met deze in het verleden zo succesvolle trainer. Één seizoen - uiterlijk twee - succesvol overbruggen en dan met een nieuwe trainer, ongetwijfeld Kuijt, en een jonge spelersgroep bouwen aan de toekomst. Tot de tijd is Van Marwijk, ook al heeft hij aangegeven liever niet te willen, de ideale kandidaat voor Van Geel. Geen dollars ophalen in de zandbak, maar Feyenoord uit de brand helpen.

En wie weet pakt hij, net als in de twee eerdere periodes bij Feyenoord, wel een prijs. Het is eigenlijk niet realistisch, maar na de UEFA Cup en KNVB Beker kan hij in de derde periode ook de cirkel voor zichzelf rondmaken met de nog ontbrekende prijs. Er valt in elk geval meer te winnen dan de euro's in de VAE.

Door: Nathan Sprey

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen