FC Twente wint en kan champagne alvast koud zetten

22 februari 2019, 22:13   Bijgewerkt: 22 februari 2019, 22:22

FC Twente is hard op weg om binnen één seizoen weer terug te keren in de Eredivisie. De Tukkers wonnen in eigen huis diep in blessuretijd door een goedkope strafschop met 1-0 van FC Eindhoven. De belangrijkste concurrent, FC Den Bosch, ging in eigen huis opnieuw onderuit. Tegen MVV werd het 1-2 en daardoor is het gat met de koploper nu elf punten. Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam kunnen zondag nog dichterbij komen, maar zijn spelen tegen elkaar.

FC Twente – FC Eindhoven 1-0

Met 51 doelpunten is koploper FC Twente na Jong PSV de ploeg met de meeste goals in de Eerste Divisie. Desondanks was het vanavond tegenstander FC Eindhoven dat in de eerste helft de beste kansen kreeg. In de openingsfase probeerde middenvelder Branco van den Boomen op fraaie wijze Joël Drommel te passeren en dat lukte ook nog bijna. De smaakmaker van Eindhoven krulde de bal echter net langs de linkerpaal. Twente had veel de bal, maar grote moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. Eindhoven werd gevaarlijk in de omschakeling en met de behendige spelers voorin. Alvin Daniels verschalkte na een goede actie bijna Drommel in de korte hoek, maar de keeper greep op tijd in. De allergrootste kans van de eerste helft kwam op naam van Elton Kabangu. Nadat een medespeler de intikker nog had gemist, gleed Kabangu de bal binnen, maar met meer geluk dan wijsheid kwam de inzet tegen Drommel aan.

Het publiek in Enschede begon her en der wat te morren omdat het allemaal stroef liep bij FC Twente. De grootste kans voor de thuisploeg kwam een paar minuten voor rust op naam van verdediger Peet Bijen, die een vrije trap van Aitor Cantalapiedra niet binnen kon koppen. Een vrije trap zorgde ook voor de beste kans van de Enschedeërs aan het begin van de tweede helft. Drie spelers kwamen bij een vrije trap van Aitor inlopen, maar Tom Boere kopte naast. En de vrije trap bleef ook daarna voor gevaar zorgen. Van den Boomen zag dat Drommel zijn inzet uit de bovenhoek plukte en aan de andere kant kopte Bijen zo'n standaardsituatie op de lat. In het laatste gedeelte van de tweede helft moest Twente vooral verdedigen en werd Eindhoven gevaarlijk. Op de counter zorgde Twente nog voor dreiging, maar onder meer Oussama Assaidi stuitte op Ruud Swinkels. Na negen overwinningen op rij leek het er vanavond niet in te zitten voor Twente, tot de blessuretijd aanbrak. Daarin kreeg de ploeg een goedkope strafschop, nadat Fred Friday heel licht was vastgepakt. Aitor faalde niet vanaf elf meter en bezorgde zijn ploeg daarmee alsnog de winst.

FC Den Bosch – MVV Maastricht 1-2

Na vier wedstrijden op rij zonder winst snakte iedereen bij FC Den Bosch naar een overwinning. En dat was ook nodig om nog enigszins in het spoor te blijven van koploper Twente. Het was dan ook behoorlijk slikken toen tegenstander MVV al na drie minuten op 0-1 kwam. Joeri Schroyen had een keurige voorzet in huis en Anthony van den Hurk tikte MVV op voorsprong. Den Bosch probeerde heel snel iets terug te doen, maar een poging van Imran Oulad Omar raakte de lat. Verder dan dat kwamen de Bosschenaren niet. MVV had via de Belg Koen Kostons nog een grote kans op 0-2, maar doelman Wouter van der Steen hield zijn ploeg in de wedstrijd. {image[332613][right-half][]}

Na de pauze keerde de wedstrijd om, mede door een snelle gelijkmaker van Den Bosch. Waar MVV in de eerste helft weinig tot geen grote fouten maakte in de defensie deed een verdediger de ploeg nu toch de das om. Dimitri Lavalée werkte de bal in eigen doel: 1-1. Den Bosch rook daarna meer. Oulad Omar raakte voor de tweede keer deze avond het aluminium, dit keer knalde hij een voorzet van Stefano Beltrame op de paal. Het lukte Den Bosch alleen niet om dat momentum vast te houden. Sterker nog, MVV kwam weer op voorsprong. Opnieuw tikte Van den Hurk een voorzet van Schroyen binnen: 1-2. FC Den Bosch drong daarna nog wel aan, maar kreeg de bal er simpelweg niet in. Eén keer lukte dat wel, maar toen werd de treffer van Jort van der Sande afgekeurd na een duwfout.

NEC – Almere City 5-0

RKC Waalwijk – FC Volendam 3-3

Waar RKC Waalwijk wil blijven staan op de plekken die aan het einde van dit seizoen recht geven op play-offs, wil Volendam daar juist dichter in de buurt komen. Het duel in Waalwijk was spectaculair, vooral voor de neutrale toeschouwer. Na iets meer dan een half uur stond de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. Dit was vooral te danken aan Feyenoord-huurling Emil Hansson. Eerst maakte hij met een prachtig schot de 1-0 en zes minuten daarna legde hij de bal perfect terug op Dylan Seys en zag hij hem de 2-0 binnenschieten. Vlak voor rust deed Volendam via spits Cas Peters nog wat terug en na rust kantelde het duel. Net voor het uur kreeg Volendam een strafschop na hands van Melle Meulensteen. Omdat hij daarmee een doelpunt voorkwam, moest diezelfde Meulensteen inrukken met rood. Boy Deul schoof de toegekende strafschop binnen. RKC bleek allesbehalve van de leg en kwam via invaller Darren Maatsen op 3-2. Twee minuten later was die voorsprong echter weer verdampt toen Peters zijn tweede van de wedstrijd maakte en voor 3-3 zorgde. Daar stokte de teller.