Zwolle kan niet terecht bij arbitragecommissie voor duel met Ajax

26 februari 2019, 20:49   Bijgewerkt: 26 februari 2019, 20:56

PEC Zwolle heeft geen bevredigend antwoord gekregen van de arbitragecommissie: de club diende een bezwaar in tegen het verplaatsen van het duel met Ajax, dat dinsdagavond werd behandeld. Een uitspraak kwam er echter niet, want de arbitragecommissie voelde zich niet bevoegd om een uitspraak te doen in deze zaak. "Wat we overigens wel zeer betreuren. Deze zaak strandt hier vandaag", was de uitkomst na ruim een uur.

Dat meldt PEC Zwolle op de officiële kanalen. Dat was in eerste instantie de inzet van de zaak: of er überhaupt pas een uitspraak gedaan kon worden door de arbitragecommissie. Als dat antwoord 'ja' zou zijn, dan werd het ook daadwerkelijk behandeld. Hoewel PEC Zwolle vond dat de arbitragezaak wel degelijk een uitspraak had kunnen doen, kwam die er niet. "Wij kunnen alleen uitspraken doen tussen leden, maar de bond zelf is geen lid", was de uitkomst, nadat de zaak was geschorst.

Ook de KNVB kwam met een statement over het waarom er geen uitspraak gedaan kon worden: 'De arbitragecommissie is een onafhankelijk orgaan van de KNVB. Kort gezegd worden geschillen tussen leden van de KNVB, die samenhangen met de voetbalsport, behandeld door een arbitragecommissie. Leden van de KNVB wordt hiermee de mogelijkheid geboden om een geschil op een laagdrempelige wijze aan de arbitragecommissie voor te leggen. Daarnaast is het een voordeel voor partijen dat de arbitragecommissie bestaat uit zowel personen met juridische kennis als ook met kennis en ervaring in de voetballerij. Ook is een arbitrageprocedure voor partijen minder kostbaar dan een procedure bij de civiele rechter.' 

Het enige dat PEC Zwolle momenteel nog kan doen tegen het verzetten van het duel, is naar de reguliere rechter stappen. Daarover volgt woensdagochtend vanuit de club middels een statement meer duidelijkheid. 

De zaak

Of dat gebeurt is onduidelijk, maar dat de club uit Overijssel het oneens is met de uitkomst, staat vast. "Het duel is al eens verplaatst van zondag naar zaterdag. Alternatieven die door PEC Zwolle zijn aangedragen, zijn door de KNVB niet goed onderzocht", zei de jurist. "PEC Zwolle moet nu drie wedstrijden in acht dagen spelen. Dat hoeft de concurrentie niet. PEC Zwolle wordt zo als enige club benadeeld. De KNVB heeft zich laten leiden door het grote Europese- en Ajax-belang."

En dus wilde PEC Zwolle dat het duel weer terug ging naar komende zaterdag. Dat de arbitragecommisise zich daar niet over mag buigen, werd door de KNVB als eerste aangedragen. Precies om de reden waarom er uiteindelijk geen uitspraak werd gedaan: omdat de voetbalbond zelf simpelweg geen lid is. Dit bleek uiteindelijk terecht, waarna de zaak dus (voorlopig) werd gesloten.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen