SC Heerenveen dankzij sterke eerste helft naar tweede thuiszege

3 maart 2019, 16:32   Bijgewerkt: 3 maart 2019, 16:38

SC Heerenveen heeft met veel pijn en moeite de tweede thuisoverwinning van het seizoen geboekt, Willem II werd het slachtoffer. Na een ijzersterke eerste helft (3-0) was Heerenveen in de tweede helft geen schim meer van de ploeg die voor rust op het veld stond. Willem II kwam knap terug, maar kwam - mede door een rode kaart voor Thomas Meissner - net tekort voor een resultaat: 4-2.

Heerenveen is dit seizoen de slechtst presterende thuisploeg in de Eredivisie. Het won slechts één keer voor eigen publiek en had dus wel wat goed te maken tegenover de supporters. Met die instelling begon het elftal van Jan Olde Riekerink ook. Terwijl de Tilburgers last leken te hebben van een kater van het feestje na de gewonnen halve finale tegen AZ, liet Heerenveen zien dat het veel goede voetballers heeft rondlopen.

Michel Vlap en Sam Lammers namen de Friezen duidelijk op sleeptouw. Zij waren samen verantwoordelijk voor maar liefst drie goals voor de pauze. De eerste was de mooiste: Lammers lanceerde zichzelf op fraaie wijze vanaf de middenlijn, gaf de bal met buitenkant-voet af op Vlap en die tikte de bal heel bekeken over Timon Wellenreuther heen: 1-0.

Al snel werd het via Lammers ook 2-0 en 3-0. Terwijl de spits eerst mocht aanleggen vanaf elf meter en Wellenreuther - donderdag nog een absolute penaltykiller - kansloos liet, tikte hij even later binnen op randje buitenspel. De goal werd in eerste instantie nog afgekeurd wegens buitenspel, maar de VAR floot dit terug waarna de Friezen op rozen zaten na ruim een half uur.

Bij de Friezen was de paniek compleet. Er ontstonden veel slordigheden en nauwelijks nog kansen, ondanks een ijzersterke eerste helft vol met mooie combinaties en drie goals. Willem II was hard op weg naar de gelijkmaker, totdat Thomas Meissner twintig minuten voor tijd met rood van het veld werd gestuurd. De centrale verdediger raakte Lammers vol op de achillespees.

Toch was Willem II vlak voor tijd nog heel dicht bij de gelijkmaker. Na een handige actie van Renato Tapia – die op het middenveld duidelijk de baas was in Heerenveen – schoot Daniel Crowley de bal op de paal. Toen de Tilburgers alles of niets gingen spelen in de absolute slotfase, sloeg Ben Rienstra met een intikker nog toe tegen zijn oude club: 4-2. Daarmee kreeg Heerenveen de tweede thuiszege van het seizoen, al had het minder moeizaam moeten verlopen.

Opstellingen en beoordelingen*

Heerenveen: Warner Hahn 6; Jizz Hornkamp 6 (87. Ibrahim Dresevic), Daniel Høegh 6, Kik Pierie 5, Lucas Woudenberg 7; Ben Rienstra 7, Michel Vlap 9, Yuki Kobayashi 7; Mitchell van Bergen 6 (82 Pelle van Amersfoort), Sam Lammers 9, Dennis Johnsen 5 (69. Nemanja Mihajlovic 6)

Willem II: Timon Wellenreuther 6; Freek Heerkens 7, Thomas Meissner 3, Victor van den Bogert 5, Diego Palacios 7; Renato Tapia 8, Daniel Crowley 7, Paul Llonch 6 (83. Kristófer Kristinsson); Damil Dankerlui 6, Alexander Isak 7, Vangelis Pavlidis 7

Man of the match: Sam Lammers

*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen