Juventus neemt in Napels voorschot op titel in krankzinnig duel

3 maart 2019, 22:29   Bijgewerkt: 3 maart 2019, 22:45

Juventus heeft zondag op bezoek bij Napoli een voorschot genomen op de titel. In een knotsgekduel met rode kaarten voor Alex Meret en Miralem Pjanic, bizarre VAR-momenten, mooie goals en enorm veel strijd met name aan de kant van de thuisploeg, trok de Oude Dame aan het langste eind door treffers van Pjanic en Can. Daardoor is het kampioenschap in de Serie A slechts een kwestie van tijd voor Juve.

In Nederland is er de laatste weken ook zeker regelmatig commotie rondom de VAR, maar dat er in Italië nog lang wordt nagesproken over dit duel is ook een zekerheid. Nadat Internazoinale zich vorige week met recht mocht beklagen over de video-scheidsrechter, was de arbitrage in Napels ook deze zondagavond het spoor meer dan bijster.

Na een klein half uur besloot arbiter Gianluca Rocchi namelijk om keeper Alex Meret van het veld te sturen nadat hij Cristiano Ronaldo naar de grond bracht. Een wel heel zware straf voor de keeper, zeker in de wetenschap dat vrije trappen-specialist Pjanic vervolgens ook nog de bal daarop raakschoot. Met een man minder raakte Fabian Ruiz aan de andere kant direct daarna de paal.

Toch kwam Juventus op een nog grotere voorsprong, want na een korte corner kopte Emre Can de 0-2 binnen vijf minuten voor rust. Wie dacht dat het duel beslist was, kwam echter bedrogen uit. Want met Dries Mertens binnen de lijnen liep Pjanic direct in de tweede helft tegen zijn tweede gele kaart aan na ongelukkig hands.

{image[332844][right-half][]}Strafschop

En doordat José Callejón na een uur voetballen een voorzet van Lorenzo Insigne van dichtbij promoveerde tot doelpunt na een miscommunicatie achterin bij Juventus gooide Napoli alle register open. Het ging met man en macht op jacht naar de gelijkmaker en kreeg via Piotr Zielinski en Ruiz genoeg kansen op de 2-2, maar keer op keer stond Juventus-doelman Wojciech Szczesny in de weg.

En dus besloot de arbiter om Napoli te helpen. Na zeer ongelukkig, niet-bepalend en heel licht hands gaf de ervaren scheidsrechter Rocchi na het ingrijpen van de VAR een penalty aan Napoli. Dader Alex Sandro kreeg geel en hoewel Insigne wel langs doelman Szczesny schoot, viel de gelijkmaker niet. De aanvaller schoot de bal namelijk snoeihard op de paal.

In de absolute slotfase drong Napoli nog wel enigszins aan, maar behoudens diverse gele kaarten voor overtredingen, opstootjes en commentaar op de leiding viel er niets meer in Napels. Daardoor heeft Juventus tegen de grote concurrent een voorschot op de Italiaanse titel, al had Napoli in eigen huis meer verdiend dan de nederlaag.