Ajax zorgt voor 'Wonder van Madrid' en kegelt Real Madrid uit CL

5 maart 2019, 22:58   Bijgewerkt: 5 maart 2019, 23:12

Ajax heeft dinsdagavond in Madrid voor een legendarische avond in de Nederlandse voetbalhistorie gezorgd. De Amsterdammers legden een wereldprestatie op de mat in Santiago Bernabéu. Met een uitmuntende teamprestatie werd Real Madrid in eigen huis op ongekend wijze afgestraft. Uiteindelijk stokte het Wonder van Madrid dankzij goals van Hakim Ziyech, David Neres, Dusan Tadic, Marco Asensio en Lasse Schöne op de onwaarschijnlijke stand van 1-4 en zo is Ajax voor het eerst in zestien jaar kwartfinalist in de Champions League.

Met de welbekende Champions League-formatie en de nodige hoop begon Ajax aan het duel in Santiago Bernabéu. Hoop na de bekeroverwinning tegen Feyenoord en bovenal vanwege het uitstekende spel in de heenwedstrijd. In de Johan Cruijff Arena liet Ajax ondanks de nederlaag (1-2) zien dat het meekan met de absolute top van Europa.

In Madrid zwijnde de Ajacieden echter na een paar minuten, toen Raphaël Varane vanaf enkele meters kiezelhard de bal tegen de lat kopte. Real startte voortvarend en, zoals Erik ten Hag vooraf al voorspelde, poogde te stormen. De storm werd echter een Madrileense windstilte van ongekende weerga, terwijl Ajax een scenario beleefde dat zelfs de meest opportunistische rasamsterdammer niet had durven dromen.

En zo was Ajax, waar iedereen een dijk van een eerste helft speelde, na nog geen kwart wedstrijd gespeeld de virtuele kwartfinalist. Het spel van de Eredivisionist was bij vlagen wervelend en buiten een kans van Vinicius Junior, die bij die actie geblesseerd raakte en uiteindelijk net als Lucas Vazques binnen het half uur naar de kant moest, speelde het voor rust nauwelijks iets klaar.

Ajax wel, want via een stiftje van Neres (naast), een schot van Ziyech (gestopt door Courtois) en een inzet van Tadic (weer Courtois) was Ajax zelf dichtbij de derde treffer. Wel kwam Ajax nog goed weg in de laatste minuten voor het rustsignaal van scheidsrechter Felix Brych toen de ingevallen Gareth Bale van dichtbij de paal raakte. Scoren deed de op voorhand gepasseerde Welshman niet, waardoor het Wonder van Madrid 'voor rust al virtueel gerealiseerd was.

Of dat ook de tweede helft werkelijkheid zou worden, was zeker geen uitgemaakte zaak. Een schot van Marco Asensio vloog kort na de hervatting net naast en Ajax kwam in de eerste paar minuten nauwelijks van de eigen helft af. Maar net als voor rust, bleek de sterke start van Real van korte duur. Ajax voetbalde zich keurig en volwassen onder de druk vandaan en kreeg via een gestopt schot van Donny van de Beek en een geblokte poging van Ziyech kansen op de beslissing.

Ajax overleefde een fraaie actie van Karim Benzema en na een paar zenuwslopende en ellelange VAR-minuten vond er een ontlading van jewelste plaats in het uitvak en bij de Ajacieden op het veld. Noussair Mazraoui hield de bal met een sliding nét binnen, zette een aanval op en via veel schijven belandde het leer bij Tadic. De valse spits trok naar bij linkerbeen en kegelde de bal in de linkerkruising. En na pakweg vier minuten overleg met de VAR gaf Brych het verlossende signaal: doelpunt. 0-3.

De op het oog verslagen Madrilenen zagen een bekeken schot van Asensio de hoop op de tribunes even terugkeren. De Spanjaard haalde in het strafschopgebied geplaatst uit en zag de bal via de binnenkant van de paal binnenrollen. Wat volgde was echter geen comeback, maar een magnifieke vrije trap van Lasse Schöne. Vanuit een onmogelijke hoek krulde hij de bal twintig minuten voor tijd over Courtios heen: 1-4 en de definitieve beslissing.

Het slotkwartier kende nog wat kansen over en weer, onder meer een voor de van dichtbij missende Ziyech, maar Ajax' suprematie en overwinning kwam geen moment meer in gevaar. De masterclass in de slotfase, toen de eredivisionist de bal minutenlang rondspeelde op de helft van Real en Nacho met twee keer geel binnen vijf seconden moest vertrekken, deed denken aan het elftal van 1995. Toen won Ajax dikverdiend met 0-2 in Bernabéu. Een prestatie die in het huidige tijdperk en met de financiële verhoudingen onmogelijk leek. Voor het eerst sinds 2003 staat Ajax bij de acht beste ploegen van Europa, iets dat een Nederlandse club in 2007 voor het laatst lukte. Toen was het PSV dat imponeerde, ditmaal is het Ajax dat het vaderland trots maakt. 5 maart 2019 is een legendarische avond voor het Nederlandse clubvoetbal. En wie weet zit er nog meer in.

Opstellingen:

Real Madrid: Thibaut Courtois; Dani Carvajal, Raphaël Varane, Nacho, Reguilón; Casemiro, Toni Kroos, Luka Modric; Lucas Vázquez (23. Gareth Bale), Vinicius Junior (30. Marco Asensio), Karim Benzema.

Ajax: André Onana 7; Noussair Mazraoui 7 (80. Joël Veltman -), Matthijs de Ligt 8, Daley Blind 8, Nicolás Tagliafico 7.5; Lasse Schöne 8 (73. Dani de Wit -), Donny van de Beek 8,5, Frenkie de Jong 8.5; Hakim Ziyech 8, Dusan Tadic 9, David Neres 8.5 (73. Kasper Dolberg -).

Man van de wedstrijd: Dusan Tadic

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen