Leeuwinnen winnen na strafschoppen van blunderend China

6 maart 2019, 20:26   Bijgewerkt: 6 maart 2019, 20:34

De Oranje Leeuwinnen hebben woensdagavond de Algarve Cup op positieve wijze afgesloten. Na nederlagen tegen Spanje en Polen werd er wel gewonnen van China. Daarvoor waren strafschoppen nodig, want na negentig minuten stond het 1-1. Dat het bij die stand is geëindigd, is een mirakel te noemen. Xiao miste na een fout van Sari van Veenendaal voor leeg doel. De keepster herstelde zich door een van de penalty's te pakken, waardoor Oranje het toernooi op de elfde plaats afsloot.

Om niet met een ontzettend zuur gevoel de Algarve Cup te verlaten, moest Oranje winnen. Voor de Chinezen gold hetzelfde, ook zij hadden beide wedstrijden in de groepsfase verloren. Noorwegen was met 3-1 te sterk, Denemarken met 1-0. China was daarbij een oude bekende van Nederland: Op het WK van 2015 had het met 1-0 gewonnen van de Leeuwinnen, terwijl op de Algarve Cup van 2017 China met dezelfde cijfers ten onder was gegaan.

Van Veenendaal moest in de eerste helft een paar keer ingrijpen bij voorzetten en liet daarbij een uitstekende indruk achter. Hoewel ze verder niet zoveel te doen kreeg, had Oranje in de eerste twintig minuten veel moeite met het spel van China. De nummer vijftien van de wereld zette heel hoog druk en dwong Oranje de lange bal te spelen.

Pas halverwege de helft kwam Oranje er onderuit en dat leidde direct tot kansen. Miedema rook binnen een paar minuten twee keer aan de eerste treffer van Nederland op dit toernooi, maar kopte op de lat en zag een schot gekeerd worden door de Chinese keepster. Op slag van rust was het dan toch raak voor de doelpuntenmachine van Arsenal. Jackie Groenen stuurde Lineth Beerensteyn met een geweldige hoge steekpass en de rechtsbuiten bleek niet zelfzuchtig. Ze passte richting Miedema, die simpel haar 55ste doelpunt in Oranje maakte.

Direct na de pauze zette China echter alweer de 1-1 op het bord. Net als voor Miedema was het voor Wei een eenvoudige goal door uit een voorzet de bal voor open goal binnen te schuiven. Een domper voor Oranje, dat sterk uit de kleedkamers leek te komen. Beerensteyn werd al vrij snel in stelling gebracht, maar haar harde knal ging recht op de keeper af en werd gevangen.

Naarmate de tweede helft vorderde, bleven China en Nederland in evenwicht en wisten zij weinig echte kansen te creëren. Pas in de slotfase drong Oranje weer een beetje aan. Daarbij was de Chinese doelvrouw een echte sta-in-de-weg. Ze hield Daniëlle Van de Donk, Desiree van Lunteren, Sherida Spitse en tenslotte invaller Renate Jansen van scoren af. Bij de laatste kreeg ze nog hulp van de lat.

Gescoord werd er dus niet meer en daarom eindigde het duel met strafschoppen. Daarin toonde Oranje zich de betere. China miste er twee, waarvan er een werd gestopt door Van Veenendaal. Namens Nederland raakte Spitse op het beslissende moment nog de paal, maar Miedema maakte er alsnog een einde aan door onberispelijk raak te schieten vanaf de stip. Zo sluit Oranje de Algarve Cup nog positief af, ook al was het geen best toernooi dat de Leeuwinnen hebben gespeeld.

Opstelling en beoordelingen*:

Nederland: Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren 6.5 (82. Renate Jansen -), Merel van Dongen 6.5, Dominique Bloodworth 7, Siri Worm 6 (66. Aniek Nouwen 6.5), Sherida Spitse 7, Jackie Groenen 6.5 (61. Jill Roord 5.5), Daniëlle van de Donk 7, Lineth Beerensteyn 5, Vivianne Miedema 7.5, Lieke Martens 5.5.

Woman of the match: Vivianne Miedema

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen