V. Veldhoven: "Belgische competitie niet minder dan Nederlandse"

6 maart 2019, 21:50   Bijgewerkt: 6 maart 2019, 21:55

Ajax zorgde dinsdagavond voor een megastunt door met 1-4 te winnen in Santiago Bernabéu en Real Madrid uit de Champions League te kegelen. De prestatie van de Amsterdammers heeft de nodige lofuitingen opgeleverd, zo ook vanuit België. Daar vraagt Sporza zich af waarom Ajax wel kan wat de Belgische clubs niet kunnen.

In gesprek met Harm van Veldhoven, die zowel het Nederlandse als het Belgische voetbal goed kent, wordt gezocht naar een antwoord op die vraag. "Ik denk dat de Belgische clubs met meer zijn om punten te pakken, terwijl het in Nederland vooral van Ajax en PSV moet komen", aldus de technisch directeur van Roda JC. "In totaliteit is de Belgische competitie sterker. Zondag speelt Ajax tegen Fortuna, een wedstrijd die ze ook op 50 procent naar hun hand kunnen zetten. In België is dat toch moeilijker. Nederland heeft met PSV en Ajax een sterke top 2, maar dan gaapt er een enorme kloof."

Op de coëfficientenlijst houdt België nog altijd Nederland onder zich. "Wat nu gebeurd is, is ook een beetje een momentopname. De verschillen zijn niet zo groot, al worden in Nederland wel iets andere accenten gelegd. Maar de Belgische competitie is echt niet minder dan de Nederlandse", vervolgt Van Veldhoven, die denkt dat Nederlandse clubs op het gebied van organisatie en structuur beter in elkaar steken dan de Belgische clubs.

Van Veldhoven zegt dat de Eredivisie voor jonge spelers een betere competitie is dan de Eerste Klasse. "Qua ontwikkeling zitten jonge spelers ook beter in Nederland, waardoor spelers ook echt voor die opleiding kiezen en wachten tot het juiste moment om een stap hoger te zetten. In België kijken de spelers minder naar de opbouw van hun carrière, maar meer naar het financiële plaatje. Het voetbal in Nederland is tactisch en technisch, terwijl je in België veel meer duels en gesloten voetbal ziet. Voor een jonge speler is het interessanter om in Nederland te voetballen."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen