FC Porto rekent diep in verlenging af met AS Roma

6 maart 2019, 23:41   Bijgewerkt: 7 maart 2019, 00:06

FC Porto heeft woensdagavond ten koste van AS Roma de kwartfinale van de Champions League bereikt. Omdat na negentig minuten voor de tweede keer in drie weken een 2-1 stand op het scorebord stond, werd er verlengd in Portugal. In minuut 117 maakte Alex Telles vanaf de penaltystip de bepalende 3-1. Rick Karsdorp startte bij de Romeinen in de basis, Justin Kluivert behoorde niet tot de wedstrijdselectie.

Het was voor Karsdorp zijn allereerste basisplaats in de Champions League. De vleugelverdediger krijgt in het nieuwe jaar steeds vaker het vertrouwen van trainer Eusubio Di Francesco. De voorbije weken ontbrak de oud-Feyenoorder vanwege een blessure, maar afgelopen weekend maakte hij in de verloren stadsderby tegen Lazio (3-0) zijn rentree in de wedstrijdselectie. In Portugal kreeg hij de voorkeur boven Alessandro Florenzi.

Karsdorp zag teamgenoot Kostas Manolas halverwege de eerste helft slordig balverlies lijden op de eigen helft. Porto maakte daar optimaal gebruik van en sloeg toe via Tiquinho Soares. Veel tijd om van de voorsprong te genieten kreeg de thuisploeg niet, want tien minuten na de 1-0 kreeg Roma een strafschop na een overtreding op Diego Perotti. Die werd benut door Daniele De Rossi, die vervolgens geblesseerd het veld moest verlaten.

Roma - dat sinds maart 2007 (!) niet meer de nul heeft gehouden in de Champions League - werd teruggedrongen en moest vlak na rust een tweede doelpunt incasseren. Karsdorp liet zich eenvoudig aftroeven door Jesús Corona, die Moussa Marega bereikte. De Malinese aanvaller maakte geen fout en scoorde alweer zijn zesde Champions League-doelpunt van het seizoen.

In het restant van de tweede helft werd niet meer gescoord, waardoor na twee keer negentig minuten de verlenging uitsluitsel moest bieden. Daarin kreeg Roma via Edin Dzeko goede mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de Bosnische spits had het vizier niet op scherp. Diep in de verlenging was het Porto dat de wedstrijd naar zich toe trok. Florenzi - die na 55 minuten Karsdorp had vervangen - hield het shirt van Fernando Andrade vast, wat de Portugezen na inmenging van de VAR een penalty opleverde. Alex Telles schoot raak vanaf elf meter en bezorgde daarmee zijn ploeg een ticket voor de laatste acht.