SC Heerenveen dankt Vlap en Lammers in Den Haag

9 maart 2019, 21:49

SC Heerenveen kan het vizier richten op de play-offs om Europees voetbal. De Friezen rekenden zaterdagavond in een heerlijke wedstrijd af met ADO Den Haag (3-1) en boekten hun derde competitiezege op rij. Michel Vlap groeide uit tot de held van de avond. De uitblinker scoorde eerst op aangeven van partner in crime Sam Lammers en krulde na rust uit een vrije trap de 1-2 binnen. ADO had een puntje verdiend, maar kreeg in de blessuretijd nog een treffer van Lammers om de oren. De 2-3 van Nasser El Khayati, uit een penalty, kwam te laat.

Heerenveen moest het stellen zonder de geblesseerde Kik Pierie. De Zweed Ibrahim Dresevic maakte zijn basisdebuut en moest vanaf het eerste fluitsignaal aan de bak. Lex Immers had al na twee minuten voor 1-0 kunnen zorgen, maar stuitte eerst op Hahn en zag hoe de rebound door Lucas Woudenberg van de lijn gehaald werd.

De eerste twintig minuten waren voor ADO, maar Thomas Necid miste een open kopkans en de treffer viel aan de andere kant. Vlap ontsnapte na een pass van Lammers aan de buitenspelval en schoot vol overtuiging zijn dertiende goal van het seizoen binnen.

Heerenveen nam de regie over en het koningskoppel Vlap-Lammers vond elkaar blindelings. Lammers kreeg ook twee opgelegde kansen op de 0-2, maar slaagde er niet in om doelman Robert Zwinkels te passeren. Aan de andere kant moest Warner Hahn in actie komen na een geplaatste poging van de uitblinkende Sheraldo Becker.

Na rust gingen beide ploegen vrolijk verder met waar ze gebleven waren. Vlap had zijn tweede voor het inschieten, maar stuitte wederom op Zwinkels. ADO drong vervolgens aan en forceerde de niet onverdiende gelijkmaker. De volledige Heerenveen-defensie zag Necid over het hoofd, waarna de Tsjech een gevoelige voorzet van El Khayati tot doelpunt promoveerde: 1-1.

Nauwelijks drie minuten later beging Tom Beugelsdijk vlakbij zijn eigen zestienmeterlijn een lompe overtreding en mocht Heerenveen een vrije trap nemen. Dat klusje was wel aan Vlap besteed: de geboren Fries krulde zijn tweede van de wedstrijd en zijn veertiende van het seizoen binnen.

ADO zette nog aan voor een slotoffensief, maar kreeg in de blessuretijd het deksel op de neus. Invaller Shaquille Pinas ging nonchalant het duel aan met collega-invaller Pelle van Amersfoort, die vervolgens Lammers vrijspeelde: 1-3. Na een rake strafschop van El Khayati mocht ADO nog hopen, maar het Haags Kwartiertje bracht de thuisploeg geen uitkomst.

Opstelling en beoordelingen*

ADO Den Haag: Robert Zwinkels 6; Giovanni Troupée 5.5 (57. Dion Malone 5.5), Tom Beugelsdijk 5.5, Wilfried Kanon 5 (57. Shaquille Pinas 6), Aaron Meijers 5.5; Danny Bakker 6 (75. Thijmen Goppel -), Nasser El Khayati 5.5, Lex Immers 5; Sheraldo Becker 7.5, Thomas Necid 5, John Goossens 6

SC Heerenveen: Warner Hahn 6.5; Jizz Hornkamp 4.5 (79. Doke Schmidt -), Daniel Høegh 6.5, Ibrahim Dresevic 5.5, Lucas Woudenberg 5.5; Yuki Kobayashi 6 (73. Stijn Schaars -), Ben Rienstra 5.5, Michel Vlap 8; Mitchell van Bergen 5.5 (78. Pelle van Amersfoort -), Sam Lammers 7.5, Dennis Johnsen 6.5

Man of the match: Michel Vlap

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling