Kuipers vindt dat de VAR minder vaak moet ingrijpen

12 maart 2019, 08:39

Björn Kuipers is groot voorstander van de VAR, maar ziet genoeg ruimte voor verbetering. De ervaren scheidsrechter wil dat de interventiegrens omhoog gaat en de video-arbiter minder vaak ingrijpt in de Eredivisie. "We moeten dat alleen doen als de hele wereld vindt dat dit moet, als er geen enkele twijfel is", zegt hij in De Telegraaf.

"De VAR moet minimaal ingezet worden voor het grootst mogelijke voordeel: minimum interference for maximum benefit. Een goal scoren met de hand, achter mijn rug een elleboogstoot geven of een gemene trap die ik niet heb gezien, dát is iets voor de VAR", zegt Kuipers. "Hij moet alleen ingrijpen bij – en ik kan het niet vaak genoeg zeggen – duidelijk zichtbare fouten. Als het niet clear en obvious is, blijft de VAR ervan af. En dat is de lijn die we in Nederland moeten inzetten."

Kuipers is het dan ook helemaal eens met de videoscheidsrechter die afgelopen weekend niet besloot in te grijpen toen FC Utrecht-spits Michiel Kramer een vermeende elleboogstoot uitdeelde. "Ik zou als VAR nooit ingrijpen. En de FIFA en UEFA willen dat ook niet op zulke momenten. Het was geen honderd procent elleboogstoot, hooguit een ongelukkige actie, waarbij hij zich met zijn arm een beetje breed maakt. Ik had moeten fluiten en een gele kaart moeten geven. Maar ik zag de samenvatting en dan hoor ik de commentator zeggen: 'Dit had rood moeten zijn'. Onzin!"

Ondanks dat het nog niet vlekkeloos verloopt, verwacht Kuipers dat de kritiek op de VAR zal verminderen. "We zitten in een leerfase. Daarom moeten we positief blijven. Elke scheidsrechter vindt het zó fijn dat je in cruciale wedstrijden een parachute toegeworpen kunt krijgen. In het begin tast het misschien je autoriteit wat aan of het vertrouwen van de spelers richting jou. Maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Alleen de eerlijkheid van het spel telt."

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen