Van Basten over 'away goal-rule': "Voetbal is universeler"

13 maart 2019, 07:53

De regel dat een uitdoelpunt dubbel telt in bijvoorbeeld de Champions League, kan op (korte) termijn weleens gaan veranderen. Eerder dit seizoen beoogden diverse topcoaches, onder wie de ervaren Diego Simeone, Massimiliano Allegri en Carlo Ancelotti, dat de regel afgeschaft moet worden. Marco van Basten ziet dit in de nabije toekomst wel gebeuren. "Voetbal op topniveau is veel universeler geworden, de verschillen tussen uit en thuis zijn kleiner", weet hij.

Dat vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad. Nog niet zo lang geleden was Van Basten werkzaam binnen de FIFA om te kijken naar de vernieuwingen binnen het spel. "Je speelde vroeger soms echt in compleet andere omstandigheden, zeker als je achter het IJzeren Gordijn moest spelen, of diep in Europa'', herinnert Van Basten. "Persoonlijk sta ik neutraal in de discussie. Je kunt er op verschillende manieren naar kijken: het kan een voordeel zijn om 120 minuten thuis te spelen in een returnwedstrijd. Maar als bezoekende ploeg kun je feitelijk óók in het voordeel zijn, want vaak betekent één doelpunt in de verlenging meteen de beslissing."

De FIFA kondigde eerder al aan er kritisch naar te gaan kijken. Van Basten weet als geen ander wat de kernvraag dan gaat worden. "Wordt het voetbal spannender of aantrekkelijker als je de 'away goal-rule' zou afschaffen?", stelt hij over de eisen die dan worden gesteld. "Dát zie ik niet zo, eerlijk gezegd."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen