Ajax op tijd wakker en voorkomt kostbaar puntenverlies

13 maart 2019, 20:36   Bijgewerkt: 13 maart 2019, 23:23

Ajax kan opgelucht ademhalen na het inhaalduel met PEC Zwolle. De wedstrijd zorgde tachtig minuten lang voor weinig opwinding, totdat Vito van Crooy de gasten ineens op 1-1 zette. De thuisploeg schrok wakker en sleepte de zege alsnog binnen: Daley Blind kopte de winnende 2-1 binnen op aangeven van debutant Noa Lang. Ajax verkleint hiermee de achterstand op koploper PSV tot twee punten.

Ajax begon gehavend aan het inhaalduel. Frenkie de Jong en Hakim Ziyech kwamen niet ongeschonden uit het thuisduel met Fortuna Sittard en werden vervangen door Lasse Schöne en Zakaria Labyad. PEC ruilde Stanley Elbers en Lennart Thy in voor Vito van Crooy en Zian Flemming, maar moest na een kwartier verder zonder doelman Mickey van der Hart.

De sluitpost, die kort daarvoor de 1-0 van Kasper Dolberg had voorkomen, onderschepte een voorzet van Labyad, maar daarbij bleek zijn vinger uit de kom te zijn geschoten. Van der Hart zocht direct de catacomben op en moest afgelost worden door zijn 38-jarige collega Diederik Boer.

Ajax hanteerde ondertussen een laag tempo en bracht het compact verdedigende PEC nauwelijks in de problemen. Na een half uur spelen sloeg de thuisploeg echter onverbiddelijk toe bij de eerste collectieve dekkingsfout van de gasten. Labyad legde de bal bij de tweede paal neer, Younes Namli liet Tadic uit zijn rug lopen en de Serviër liet Boer kansloos: 1-0.

De Amsterdammers hadden voor rust niets van PEC te duchten en begonnen wellicht net iets te zelfverzekerd aan de tweede helt. Bij Ajax lukte weinig tot niets en de gasten uit Zwolle begonnen aan de poort te rammelen. Heel veel grote kansen konden niet genoteerd worden: Thomas Lam schoot over na een corner en Labyad miste aan de andere kant een opgelegde schietkans.

Tien minuten voor tijd schrokken de toeschouwers opeens wakker. Kingsley Ehizibue speelde Vito van Crooy vrij, die de 1-1 langs André Onana punterde. Ajax moest plotseling haast maken en trainer Erik ten Hag bracht met Lang een Eredivisie-debutant binnen de lijnen en werd daarvoor beloond. De negentienjarige linksbuiten stond slechts twee minuten op het veld toen hij de bal perfect op het hoofd van Blind legde: 2-1.

Die stand bleef op de borden staan. Het enige grote wapenfeit van de slotfase was de tweede gele kaart voor doelpuntenmaker Van Crooy. Ajax kan zich opmaken voor een paar belangrijke weken. Zondag wacht het uitduel met AZ, na de interlandbreak komt PSV naar Amsterdam en in april staat de kwartfinale van de Champions League op het programma.

Opstelling en beoordelingen* 

Ajax: André Onana 5.5; Noussair Mazraoui 5.5, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6.5; Lasse Schöne 5.5 (83. Noa Lang -), Zakaria Labyad 5 (69. Joël Veltman 6), Donny van de Beek 6.5; David Neres 5, Kasper Dolberg 5 (69, Klaas-Jan Huntelaar 5), Dusan Tadic 7 

PEC Zwolle: Mickey van der Hart - (16. Diederik Boer 5.5); Kingsley Ehizibue 5, Darryl Lachman 5.5, Thomas Lam 6.5, Kenneth Paal 7; Gustavo Hamer 5.5 (89. Lennart Thy -), Younes Namli 6.5, Pelle Clement 6; Vito van Crooy 6, Zian Flemming 5, Mike van Duinen 5.5 (68. Stanley Elbers 5)

Man of the match: Dusan Tadic

*: Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen