WK voor clubs in 2021 uitgebreid naar 24 deelnemers

15 maart 2019, 18:04   Bijgewerkt: 15 maart 2019, 23:00

De FIFA lanceert een nieuw, uitgebreider WK voor clubteams. Dit is vrijdag besloten op de vergadering van de FIFA Council, het hoogste bestuursorgaan met afgevaardigen van de zes aangesloten confederaties. Het format bestaat uit 24 deelnemers en kent in 2021 zijn vuurdoop als proefversie, zo kondigde FIFA-voorzitter Gianni Infantino vrijdag aan na de bijeenkomst in Miami. Oorspronkelijk kende het WK voor clubs zeven deelnemers en werd het toernooi afgewerkt in december.

25 leden van de FIFA Council stemden voor het WK voor clubs, zeven waren tegen. Het toernooi is de vervanger van de Confederations Cup, waarvan de FIFA afscheid neemt. Het nieuwe clubtoernooi wordt dan net als de Confederations Cup gehouden in de zomer van 2021. Traditioneel het WK-opwarmertje ook plaats in het land dat een jaar later het wereldkampioenschap voor landenteams organiseert. Voor het nieuwe clubtoernooi gaat dit niet op, omdat het in Qatar te warm is.  

Protest

Van waarschijnlijk 17 juni tot en met 4 juli strijden strijden 24 clubs om de WK-titel. De clubs komen in acht poules van elk drie teams, alleen de groepswinnaars gaan door naar de kwartfinale. Over het aantal teams dat iedere confederatie mag leveren doet de FIFA nog geen mededelingen, maar doen er naar verluidt vanuit Europa acht clubs mee, Zuid-Amerika levert er zes, Noord- en Midden-Amerika, Afrika en Azië hebben elk drie deelnemers en vanuit Oceanië voegt één team zich bij het deelnemersveld. Tenminste, dat zou het plan zijn. De ECA, de belangenbehartiger van Europese clubs, is niet blij met het nieuwe toernooi en tekende protest aan. In een brief staat dat geen enkele club mee zal doen aan het WK. Infantino liet weten dat er inderdaad nog plooien gladgestreken moeten worden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen