AZ wint eindelijk een topduel en geeft Ajax forse tik in titelstrijd

17 maart 2019, 16:35   Bijgewerkt: 18 maart 2019, 13:13

Op bezoek in Alkmaar heeft Ajax zondagmiddag zware averij opgelopen in de titelstrijd. In een slordig duel met veel strijd kon de slordig spelende ploeg van Erik ten Hag nauwelijks een vuist maken, waardoor een treffer van Guus Til in de tweede helft de vierde Amsterdamse seizoensnederlaag inleidde (1-0). Omdat PSV eerder vandaag wel zegevierde, is het gat tussen koploper en achtervolger nu vijf punten.

Het duel begon van beide kanten afwachtend, maar was geen moment saai. AZ bood een stuk beter tegenstand dan tijdens de heenwedstrijd in Amsterdam, toen het met een 5-0 nederlaag naar huis werd gestuurd. De grootste kansen waren in het eerste half uur ook voor de thuisploeg. Een Alkmaarse voorspriong leek er na een minuut of twintig te komen via Mats Seuntjens, die vrij kon uithalen maar tegen de voet van Andre Onana aan schoot.

Richting de rust drong Ajax toch wat aan en kon de ploeg van Ten Hag bijna juichen, ware het niet dat een kopbal van Donny van de Beek door Ron Vlaar van de lijn werd gehaald.

Ajax kwam na rust wat frisser uit de kleedkamer en drong AZ eventjes terug, maar het ontbrak de ploeg aan scherpte en uitgespeelde kansen. Dat leidde ertoe dat de thuisploeg het momentum weer haar kant op kon draaien, via een snelle uitbraak waaruit Stengs bijna scoorde. Hij klopte Onana met een half wippertje, maar gaf de bal niet genoeg snelheid mee waardoor Blind een treffer kon voorkomen.

Een minuut of tien na de onderbreking was daar dan toch de Alkmaarse voorsprong. Een hoekschop vanaf rechts werd door Stengs bij de tweede paal neergelegd, waar Ron Vlaar stond. De stopper bracht de bal voor het doel, waar een heuse scrimmage ontstond. Til was in die chaos voor Onana het meest alert en prikte de bal het doel in: 1-0.

Zo bleef Ajax in leven en kwam het via een kopbal van Huntelaar en een heerlijke pegel van Mazraoui nog bijna op gelijke hoogte. Bizot keepte echter opnieuw een zeer sterke partij, waardoor de bal er voor Ajax simpelweg niet in wilde. Ajax ontvangt PSV over twee weken dus met een achterstand van vijf punten, terwijl AZ zich op de ranglijst naast Feyenoord nestelt.

Opstellingen en beoordelingen:*

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 6.5, Ron Vlaar 6.5, Teun Koopmeiners 6, Thomas Ouwejan 6.5; Fredrik Midtsjø 7 (76. Stijn Wuytens -), Adam Maher 7, Guus Til 6.5; Calvin Stengs 7, Mats Seuntjens 7, Oussama Idrissi 7 (89. Owen Wijndal-)

Ajax: André Onana 6.5; Noussair Mazraoui 5.5, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6; Lasse Schöne 5 (64. Noa Lang 6), Frenkie de Jong 6.5, Donny van de Beek 6.5; Hakim Ziyech 5.5 (23. Kasper Dolberg 5), Dusan Tadic 5.5, David Neres 5 (74. Klaas-Jan Huntelaar -)

Man of the Match: Marco Bizot

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling