Noorwegen verliest dankzij Panenka van Ramos nipt in Spanje

23 maart 2019 – Lange tijd leek er een verrassing van jewelste in de maak in groep F van de EK-kwalificatiereeks. Spanje keek na dik een uur spelen tegen een gelijkspel aan tegen Noorwegen, maar een strafschop reikte Spanje de helpende hand toe. Sergio Ramos was de schutter tegen de Scandinaviërs, door twintig minuten voor tijd met een Panenka doel te treffen en zo Spanje alsnog de winst te bezorgen: 2-1.

Noorwegen verliest dankzij Panenka van Ramos nipt in Spanje

En dat terwijl de Scandinaviërs in Zuid-Europa uitermate goed voor de dag kwamen. Met Bjørn Johnsen in de spits beperkte Noorwegen zich tot verdedigen, al leidde dat na een kwartier spelen wel tot de 1-0 van Rodrigo. Spanje dacht vervolgens een makkelijke avond tegemoet te gaan, miste wat kansen en leek in de tweede helft daar peperduur voor te moeten boeten.

Na dik een uur spelen schoot AZ'er Johnsen de bal tegen een Spaanse hand aan, waarna er een pingel werd toegekend. Joshua King benutte de elfmeter en zorgde zo voor een verrassende tussenstand tegen de wereldkampioen van 2010. Lang hield dit echter niet stand, want een paar minuten later mocht Sergio Ramos aanleggen op de strafschopstip. Ook hij scoorde, met een - zij het geen perfect uitgevoerde - Panenka zelfs: 2-1 en het betekende de vijfde goal in vijf interlands voor verdediger Ramos.

De driepunter zorgt ervoor dat Spanje net als Malta en Zweden de eerste speelronde met punten besluit. Faröer, Roemenië en het dappere Noorwegen zijn nog puntloos.

Eredivisie

gerelateerd