Slechts twee Eredivisie-captains zijn tegen de VAR

27 maart 2019 – Slechts twee van de achttien Eredivisie-aanvoerders zijn tegen de VAR. Dat blijkt uit een enquête van Voetbal International onder alle captains. Mike te Wierik (FC Groningen) en Ryan Koolwijk (Excelsior) spelen liever zonder videoscheidsrechter. "Het levert eerder meer discussie op dan minder", aldus Te Wierik.

Slechts twee Eredivisie-captains zijn tegen de VAR

De voorstanders zien de kinderziektes van de VAR, maar geven onder de streep een positief oordeel. Kritiek die zij lieten horen aan VI is gebrekkige communicatie richting spelers en toeschouwers zodra de scheidsrechters naar de kant gaat om beelden te bekijken. Ook juichen, maar niet direct weten of het doelpunt telt, is een irritatie onder spelers. Evenals het telkens bekijken van vertraagde VAR-beelden.

Om het systeem te verbeteren wordt de invoereing van een challenge-systeem, bekend van hockey en tennis, veel geopperd. "Het eerlijkheidsprincipe is prima, alleen moet het spel niet te veel stil komen te liggen als er niet direct vraag naar is vanuit de ploegen zelf", aldus Ajax-captain Matthijs de Ligt.

Eredivisie

gerelateerd