Ajax wint simpel van FC Emmen en pakt eindelijk de koppositie

3 april 2019, 22:40   Bijgewerkt: 3 april 2019, 22:48

Het duurde ruim 1000 dagen, maar Ajax is door de zege op FC Emmen (2-5) minimaal één dag koploper van de Eredivisie. De Amsterdammers speelden niet groots in Drenthe, maar drukten het kwaliteitsverschil wel uit in de score. Daarmee is PSV van de kop verdrongen, de Eindhovenaren spelen donderdag thuis tegen PEC Zwolle. In Emmen maakte David Neres er twee en Klaas-Jan Huntelaar maakte zijn 100e Ajax-goal.

De laatste keer dat Ajax voor minstens een dag bovenaan had gestaan in de Eredivisie, was om precies te zijn 1061 dagen geleden. Dat was op 8 mei 2016, de dag waarop Ajax het kampioenschap verspeelde tegen De Graafschap (1-1). Sindsdien maakten PSV en tussendoor Feyenoord de dienst uit: eerste staan werd voor Ajax een verlangen in plaats van een zekerheid. Verder dan een paar uurtjes begin dit seizoen kwam het niet. Daarin kon vanavond verandering komen, als Ajax na de 3-1 zege op PSV ook zou winnen van Emmen.

Emmen deelde hier en daar wat speldenprikjes uit, maar kwam niet verder dat. Ajax was gevaarlijker en rook via Van de Beek en Schöne aan de 0-2. Die leek er in de eerste helft niet te gaan komen, totdat Ajax een vrije trap kreeg. Schöne zag Daley Blind vertrekken en gaf de bal precies op maat mee: uit de lucht knalde Blind de 0-2 tegen de touwen.

Daarmee was het nog niet gedaan. Ajax voetbalde rustig door en liet na precies een uur spelen ook de 0-5 aantekenen. Neres tikte een voorzet van Rasmus Kristensen binnen. Zo werkte Ajax ook aan het doelsaldo, dat straks mogelijk ook een rol kan spelen. Snel na de 0-5 bewees Ajax zichzelf daarin echter ook een slechte dienst. Nicolas Tagliafico passeerde André Onana met een terugspeelbal, Matthijs de Ligt en invaller Joël Veltman overkwamen even later bijna hetzelfde.

Het was duidelijk dat het beste eraf was bij Ajax. De concentratie verdween, het werd slordiger en slordiger. Vlak voor tijd leidde dat ook nog tot de 2-5. Jafar Arias kreeg alle tijd om uit te halen en krulde de bal precies in de hoek, buiten het bereik van Onana. Ajax raakte niet van streek, het kon alleen boos op zichzelf zijn dat het twee goals op eenvoudige wijze had moeten incasseren.

Trainer Erik ten Hag zal echter tevreden zijn met het resultaat en kon een aantal van zijn basisspelers rust geven. Hakim Ziyech bleef negentig minuten op de bank, terwijl Blind, Schöne en Tadic tijdig naar de kant werden gehaald. Ajax is door de zege de nieuwe koploper in de Eredivisie, Emmen blijft zeventiende en heeft nog maar vier punten voorsprong op hekkensluiter NAC Breda. Voor hen zijn er serieuze zorgen.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Emmen: Kjell Scherpen 4, Glenn Bijl 4, Nick Bakker 5, Nick Kuipers 5, Caner Cavlan 5, Michael Chacón 5.5, Alexander Bannink 5 (73. Henk Bos -), Luciano Slagveer 4.5, Michael de Leeuw 5 (78. Reuven Niemeijer -), Anco Jansen 5.5 (57. Hilal Ben Moussa 5), Jafar Arias 6.

Ajax: Andre Onana 5, Rasmus Kristensen 6, Matthijs de Ligt 6, Daley Blind 6.5 (56. Joël Veltman 6), Nicolas Tagliafico 5, Lasse Schöne 6.5 (69. Kasper Dolberg 5), Frenkie de Jong 7, Donny van de Beek 7, David Neres 7.5, Klaas-Jan Huntelaar 6, Dusan Tadic 5.5 (78. Noa Lang -).

Man of the match: David Neres

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen