Ajax overleeft doelpunt Ronaldo en houdt hoop op halve finale

10 april 2019, 22:54   Bijgewerkt: 11 april 2019, 00:05

Ajax heeft woensdag in de eerste wedstrijd van de kwartfinale van de Champions League met 1-1 gelijkgespeeld tegen Juventus. Cristiano Ronaldo opende vlak voor rust de score, maar de thuisploeg kwam door een goal van David Neres direct na de theepauze op gelijke hoogte. Door de remise heeft Ajax een redelijk goede uitgangspositie voor de return én het Nederlandse voetbal een goede dienst bewezen.

In de welbekende Champions League-variant trad Ajax aan tegen Juventus. Ten opzichte van de sensationele zege tegen Real Madrid (1-4) had trainer Erik ten Hag enkel - noodgedwongen - op de rechtsbackpositie een wijziging doorgevoerd: Joël Veltman nam de plek in van de geschorste Noussair Mazraoui. Bij Juventus ontbraken Giorgio Chiellini en Emre Can, maar daar stond wel de aanwezigheid van Cristiano Ronaldo tegenover. Hij kampte de voorbije tijd met een hamstringblessure, maar was net op tijd hersteld voor de wedstrijd in Amsterdam.

De voorsprong van Juventus was niet conform de verhoudingen op het veld. Ajax deed voor rust namelijk absoluut niet onder voor de Italiaanse grootmacht. De eerste kans van de wedstrijd was voor Federico Bernardeschi geweest, maar daarna waren Hakim Ziyech en Donny van de Beek een paar kaar heel dicht bij de 1-0. Ziyech ramde de bal eerst in het zijnet, produceerde daarna een slap schot en zag vervolgens een geplaatste inzet ternauwernood gekeerd worden door Wojciech Szczesny. Van de Beek schoot daarna van een meter of vijftien rakelings naast, waarna ook Bernardeschi uit de draai het doel niet wist te vinden.

De openingsgoal van Ronaldo was een flinke domper voor Ajax, maar de Amsterdammers stelden na rust direct orde op zaken. Cancelo - de man die de assist op de 1-0 had verzorgd - nam een verre trap van Onana niet goed aan en zag Neres er met de bal vandoor gaan. De Braziliaanse aanvaller, die de laatste weken wel vaker belangrijk is geweest voor Ajax, dribbelde het strafschopgebied binnen en schoot met zijn chocoladebeen de bal in de verre hoek. Neres dacht een paar minuten later ook de 2-1 te maken, maar dit keer scoorde hij in buitenspelpositie.

Ten Hag besloot in de slotfase Jurgen Ekkelenkamp - die nog maar vier keer is ingevallen in de Eredivisie - in te brengen voor Lasse Schöne. De negentienjarige middenvelder luisterde zijn debuut in de Champions League bijna op met een doelpunt, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Szczesny. Aan de andere kant ontsnapte Ajax vijf minuten voor tijd nadat invaller Douglas Costa de bal op de paal schoot. Dusan Tadic kreeg in blessuretijd nog een kansje, maar zijn puntertje ging via een Juventus-speler naast.

Ajax heeft met het gelijkspel het Nederlandse voetbal een uitstekende dienst bewezen. Nederland streeft op de coëfficientenlijst Oostenrijk weer voorbij, waardoor de Eredivisie-kampioen van het seizoen 2019/2020 zich waarschijnlijk direct plaatst voor de Champions League. Over een week treffen Ajax en Juventus elkaar weer in Turijn.

Opstelling en beoordelingen

Ajax: Andre Onana 7, Joël Veltman 6.5, Matthijs de Ligt 8, Daley Blind 6.5, Nicolas Tagliafico 7, Lasse Schöne 6.5 (Jurgen Ekkelenkamp -), Donny van de Beek 7.5, Frenkie de Jong 8.5, Hakim Ziyech 7, Dusan Tadic 7, David Neres 8