Moeizame zege Twente, RKC wint doelpuntenfestijn

12 april 2019, 22:05

Na twee nederlagen op rij heeft FC Twente weer gewonnen in de Eerste Divisie. De moeizame 1-0 zege op Telstar is voldoende om weer een stap dichterbij de titel en promotie naar de Eredivisie te komen. De concurrenten, Sparta Rotterdam en in mindere mate Go Ahead Eagles, komen later dit weekend pas in actie. Nummer vier FC Den Bosch kon weer een nederlaag bijschrijven, dit keer was Almere City met 3-1 te sterk.

FC Twente – Telstar 1-0

Lange tijd was koploper FC Twente ongenaakbaar in de Eerste Divisie. Waar de concurrentie punten morste, bleven de Tukkers maar winnen. De afgelopen weken bleek dat onbedreigde Twente ook te kunnen verliezen. RKC Waalwijk (4-1) en FC Dordrecht (0-1) trakteerden de ploeg uit Enschede op twee nederlagen achter elkaar. Tegenstander Telstar was juist in vorm en won vier van de laatste vijf wedstrijden. In de eigen Grolsch Veste liet Twente vanavond aan het begin echter zien dat het aan die slechte persoonlijke reeks een einde wilde maken, want er werd direct voor dreiging gezorgd. Aitor Cantalapiedra krulde een bal de tribunes in en Telstar-doelman Wesley Zonneveld moest handelend optreden bij een inzet van Jari Oosterwijk. Het Twente-publiek was hier en daar wat onzeker geworden na die twee nederlagen, want na wat breedteballetjes klonk er voorzichtig gefluit. Dit verdween na een kwartier, want toen schoof de vrijstaande Rafik Zekhnini de openingstreffer binnen.

Daarna bleven de kansen vrijwel uit. Telstar schoot nog een indirecte vrije trap in de zestien in het zijnet en een volley van Oosterwijk ging net naast. Na de thee kon het thuispubliek als eerste van de twee juichen. Oosterwijk zorgde namelijk met een schot via de paal voor de 2-0. Het gejuich ging alleen wel snel over in gefluit, want de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase moesten de gespannen fans van FC Twente toezien hoe hun ploeg er niet in slaagde de bevrijdende 2-0 te maken. Telstar drong aan, maar vond de gelijkmaker ook niet en dus bleef het duel tot in de blessuretijd onbeslist. Het slotoffensief van Telstar was balle naar voren pompen, maar heel veel gevaar leverde dat niet op. De beste kans was een kopbal van Ahmad Mendes Moreira diep in blessuretijd, maar deze ging er niet in. Hiervoor moest Telstar een poging van Twente nog van de lijn halen. Het ging heel moeizaam, maar de zege was er uiteindelijk toch voor FC Twente. 

{image[333731][left-half][]}Almere City – FC Den Bosch 3-1

Achter koploper FC Twente en de belangrijkste concurrent Sparta Rotterdam, strijden een aantal ploegen voor een plek in de top vijf. In dat geval mogen zij namelijk in de play-offs de eerste ronde overslaan. Almere City en de gewezen lijstaanvoerder FC Den Bosch behoren tot die teams en zij stonden vanavond tegenover elkaar in Flevoland. Een groot deel van de eerste helft kon je als toeschouwer wel skippen, want daarin gebeurde niet heel veel. Na een halfuur werd het pas leuk, want toen brak James Efmorfidis de wedstrijd open door een voorzet van Bram van Vlerken binnen te schieten: 1-0. Zes minuten daarna was de Griek opnieuw betrokken bij een doelpunt. Hij gaf de bal voor en deze werd door de Argentijnse verdediger Nicolás Romat in eigen doel gewerkt.

Na rust had Almere City het duel al in het slot kunnen gooien, maar spits Stijn Meijer raakte de lat. Deze misser kwam de thuisploeg duur te staan, want in plaats van de 3-0 kwam FC Den Bosch op 2-1. Sven Blummel schoot raak via de handen van doelman Agil Etemadi. Daarna ging de wedstrijd beide kanten op. Meijer tikt een voorzet net naast en Den Bosch-routinier Danny Holla ramde een schot van buiten de zestien keihard op de lat. De gelijkmaker van Den Bosch zou niet meer vallen. Dat betekende niet dat er geen treffers meer te noteren waren, want met een vlammend schot maakte Anwar Bensabouh de 3-1 en daarmee aan alle onzekerheid een einde voor Almere City. Romat, die maker van eigen goal namens Den Bosch, moest daarna nog met zijn tweede gele kaart van het veld.

{image[333732][right-half][]}Jong AZ – RKC Waalwijk 2-4

Onder de top vijf strijden zo'n acht ploegen om een plek die überhaupt recht geeft op deelname aan de nacompetitie aan het einde van dit seizoen. RKC Waalwijk moest een tijdje geleden nog alle zeilen bijzetten om aan te haken bij die groep, maar inmiddels doet het elftal van trainer Fred Grim zelfs nog mee in de race om de eerste ronde van die play-offs over te mogen slaan. RKC won onder meer drie van de laatste vijf wedstrijden en daarbij zat ook de overtuigende 4-1 zege op koploper FC Twente. Met die overwinning op je naam mag een wedstrijd tegen nummer achttien Jong AZ geen probleem zijn en dat werd het ook niet. Bij de rust hadden de Waalwijkers de drie punten al zo goed als in de tas. AZ legde RKC af en toe ook geen strobreed in de weg. Na negen minuten werd Emil Hansson bijvoorbeeld niet aangepakt en hij mocht de bal simpel in de linkerhoek schieten.

Na een halfuur schoot Dylan Seys de bal via de paal binnen voor de 0-2 en na klaarleggen van Mario Bilate werkte de ervaren middenvelder Hans Mulder zeven minuten daarna de 0-3 binnen. RKC leek aan het doelsaldo te kunnen gaan werken in de tweede helft, maar moest na rust in plaats daarvan de bal uit het eigen doel vissen. Tijjani Reijnders schoot namens de beloften uit Alkmaar namelijk een vrije trap in de linkerhoek. Een comeback van Jong AZ kwam er niet meer, mede omdat dat met tien man erg lastig gaat. De thuisploeg was met een man minder komen te staan na een rode kaart voor Leon Bergsma. De verdediger moest twee keer geel incasseren. De wedstrijd ging voor de toeschouwers daarna niet als een nachtkaars uit. Sterker nog, er vielen twee goals. Stijn Spierings besliste de wedstrijd voor RKC na een goede actie van Hansson en Ondrej Mihalik maakte nog een tweede eretreffer voor Jong AZ.

Overige uitslagen:

FC Dordrecht - MVV Maastricht 1-1

NEC - Helmond Sport 3-2

FC Volendam - Jong PSV 0-3

Cambuur - Jong FC Utrecht 4-1

FC Eindhoven - Roda JC 1-2

Zondag:

Sparta Rotterdam – TOP Oss (14:30 uur)

Maandag:

Jong Ajax – Go Ahead Eagles (20:00 uur)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen