Feyenoord dankt Berghuis en overleeft domme actie Jørgensen

13 april 2019, 22:40

Feyenoord heeft met de nodige moeite geprofiteerd van de misstap van AZ, dat eerder op zaterdagavond verloor van ADO. In een wat gezapig duel tegen Heracles Almelo hadden de Rotterdammers voor rust de volledige controle en maakte Steven Berghuis de 1-0, waarna de tweede helft op een teleurstelling leek uit te draaien. Heracles maakte direct na de thee de 1-1, waarna Feyenoord met tien man verder moest door een oliedomme actie van Nicolaï Jørgensen. Steven Berghuis redde uiteindelijk de meubelen met een rake penalty in de slotfase van de wedstrijd (2-1).

Feyenoord wist dat concurrent AZ eerder op de avond puntverlies had geleden en kon dus afstand nemen in de strijd om plek drie. De Rotterdammers zaten bovendien in een goede fase na twee overwinningen op rij en gingen dus vlot op zoek naar de openingstreffer. Die bleef lang uit, omdat Janis Blaswych een uitstekende partij stond te keepen. Feyenoord was de bovenliggende partij en had verreweg het meeste balbezit, maar vond in de Duitse doelman steeds een heuse sta-in-de-weg. Met name zijn redding op een kopbal van Eric Botteghin was uitstekend.

Toch was de keeper na een half uur kansloos, toen Feyenoord zich vlot door de Almelose verdediging heen combineerde en Jørgensen de bal meegaf aan Steven Berghuis. De international kon alleen op Blaswych af en liet de doelman nu wel kansloos. Het bleek een van de weinige hoogtepunten van de eerste helft, want Heracles kreeg geen enkele kans en ook Feyenoord maakte er geen echt spektakel van.

De tweede helft begon zeer teleurstellend voor de wat stille Feyenoord-fans. Goed en wel uit de kleedkamer kwam Heracles op gelijke hoogte, door slap verdedigen van de thuisploeg. Jesper Drost gaf de bal het laaste zetje en Feyenoord kon weer opnieuw beginnen. Het hanteerde bij de hernieuwde zoektocht naar een voorsprong echter een veel te laag tempo, waardoor Heracles simpel overeind bleef.

Net toen er een fase aanbrak waarin Feyenoord weer even aanzette en kansen kreeg via Jørgensen en Sam Larsson, werd de ploeg van Van Brockhorst direct weer ver teruggeworpen door een domme actie van haar Deense spits. De aanvaller liet zich provoceren door Tim Breukers en trapte na. Waar arbiter Kamphuis het moment aan zich voorbij liet gaan greep de VAR in, waarna Jørgensen terecht kon inrukken.

Wonder boven wonder ging Feyenoord met een man minder niet slechter spelen. Robin van Persie kwam in de ploeg voor de teleurstellende Jordy Clasie en voorzichtige kansen dienden zich aan. Botteghin kon opnieuw voor gevaar stichten uit een hoekschop, maar er moest een penalty aan te pas komen om Feyenoord opnieuw op het scorebord te krijgen. Mohammed Osman worstelde Botteghin naar de grond, waarna Kamphuis niet anders kon dan naar de stip wijzen. Berghuis wist met de buitenkans wel raak en schoot zijn ploeg naar een moeizame zege (2-1).

Feyenoord heeft met nog vier wedstrijden te spelen evenzoveel punten voorsprong op AZ en lijkt de derde plaats zo goed als veilig te hebben gesteld.

Opstellingen en beoordelingen:*

Feyenoord: Kenneth Vermeer 6; Cuco Martina 5 (57. Bart Nieuwkoop 6), Eric Botteghin 6.5, Sven van Beek 5, Tyrell Malacia 5.5; Jordy Clasie 4.5 (76. Robin van Persie -), Jens Toornstra 6.5, Tonny Vilhena 6; Steven Berghuis 7, Nicolaï Jørgensen 4, Sam Larsson 6.5

Heracles Almelo: Janis Blaswych 7; Tim Breukers 5.5, Maximilian Rossmann 5.5 ( 90+1. Joey Konings -), Bart van Hintum 6, Lennart Czyborra 6; Jesper Drost 6.5, Mohammed Osman 5.5, Alexander Merkel 5.5; Brandley Kuwas 5 (76. Sylvester van de Water -), Giovanni dos Santos 5, Kristoffer Peterson 6 (57. Adrian Dalmau 6)

Man of the Match: Steven Berghuis

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling