Overzicht: de successen van Ajax op de UEFA-ranking

17 april 2019, 11:20

Het Champions League-sprookje van Ajax zorgt ook voor diverse successen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Het belangrijkste is dat de Nederlandse kampioen in 2020 vooral dankzij Ajax - dit seizoen in Europa de club met de meeste punten - hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks de Champions League in gaat. Ook meldt Ajax zich in de top-20 van UEFA-ranking over de afgelopen vijf jaar.

De remise van vorige week tegen Juventus volstond al om definitief over Oostenrijk heen te wippen en daarmee de elfde plaats definitief op te eisen. Die notering levert de landskampioen volgend jaar directe plaatsing voor de groepsfase, mits de Champions League-winnaar van 2020 zich via de nationale competitie plaatst voor het miljardenbal. Doorgaans is dat wel het geval. Door de zege van gisteren op Juventus loopt Nederland ook verder uit op Oostenrijk en is dat vooral een bonus richting volgend seizoen.

De huidige stand op de coëfficiëntenlijst

10. Turkije, 34.600

11. Nederland, 32.033

12. Oostenrijk, 31.250

13. Tsjechië, 28.675

{image[333855][right-half][]}De meeste punten van Europa

Van alle Europese ploegen raapte Ajax de meeste UEFA-punten op. Dertig punten pakten de Amsterdammers voor de coëfficiëntenlijst. Dat is nagenoeg driekwart van het aantal dat de Nederlandse dit seizoen met elkaar verzamelden.

Door Nederlandse clubs gepakte punten

Ajax, 30

PSV, 8

Vitesse 1,5

AZ 1,0

Feyenoord 0,5

Deze clubs pakten de meeste punten voor hun land

Ajax, 30

FC Barcelona, 28

FC Porto , 23

Manchester City, 23

Chelsea, 22

Door al die punten die Ajax verzamelde, staat het zelf in de top-20 van de UEFA-ranking over de afgelopen vijf jaar. De halve finalist is Benfica en Villarreal gepasseerd en staat precies twintigste. Echter kunnen Benfica en Villarreal nog punten scoren. Zij spelen in de kwartfinale van de Europa League tegen respectievelijk Eintracht Frankfurt en Valencia.

Bron: Kassies

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen