Gudde: "Hele Nederlandse voetbal profiteert van Ajax"

27 april 2019, 10:20

Het Champions League-avontuur van Ajax is uiteraard een prachtig succes, maar heeft de KNVB dit seizoen al meermaals hoofdpijn opgeleverd. Dat is ook na de 1-2 zege bij Juventus weer gebeurd. De bond zocht een oplossing om het schema van Ajax acceptabel te houden en heeft besloten om de gehele 33ste speelronde te verzetten.

In andere landen is in de kalander wel rekening gehouden met eventueel groot Europees succes van clubs, maar in de Eredivisie niet. Volgens Eric Gudde, directeur betaald voetbal, is dat logisch. "Bij de totstandkoming van de speeldagenkalender voor het seizoen 2018/2019 zijn de wensen van de clubs geïnventariseerd. In gezamenlijkheid werd besloten dat het schrappen van een midweekse speelronde voorrang moest krijgen ten opzichte van die hele kleine kans dat een van de clubs zo ver zou komen in de Champions League", vertelt hij op de website van de bond.

"Nu dit met Ajax toch het geval is, blijkt dat er aan het eind van het seizoen geen ruimte meer is om eenvoudig met eredivisiewedstrijden uit te kunnen wijken naar alternatieve data. Na wekenlang alle mogelijke oplossingen te hebben verkend, zijn de overgebleven scenario's vandaag voorgelegd aan de clubs. Dit omdat alle clubs aan de basis stonden van het competitieprogramma en nu ook allemaal te maken krijgen met speeldata die hoe dan ook veranderen", zegt hij.

?Volgens Gudde is de beslissing niet per se genomen om Ajax een perfecte voorbereiding te geven richting het duel met Tottenham Hotspur. "Nee, dit wordt gedaan om aan de samen afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat is het uitgangspunt voor onze competitieplanning. Dat geldt voor alle clubs en dat geldt voor alle competities waarin ze spelen; eredivisie, bekertoernooi en Europees voetbal. Daarnaast is er het uitgangpunt dat we ten behoeve van een eerlijk verloop van de competitie er zo lang mogelijk aan vasthouden dat op de laatste twee speeldagen alle clubs tegelijkertijd in actie komen."

?De directeur is blij dat er nu een oplossing is. "Van volle tevredenheid kan geen sprake zijn, want dit is uiteindelijk voor geen van de betrokkenen prettig. Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen