'Overname Jordania uit angst voor witwassen geweigerd'

19 april 2019, 09:17   Bijgewerkt: 19 april 2019, 09:25

De KNVB heeft de overname van FC Den Bosch geweigerd met als voornaamste reden uit angst voor een 'witwasrisico'. De grote stijging in zijn bedrijf in de olie- en gassector zouden voor de voetbalbond signalen zijn voor mogelijke corruptie, iets dat in die branche vaker voorkomt. De eerstedivisionist kan zich overigens nog altijd niet vinden in deze uitkomst.

Dat blijkt uit onderzoek van het NRC. Keiharde bewijzen voor witwassen zijn er volgens het NRC niet, maar uit documenten die de krant heeft ingezien, is er wel degelijk een witwasrisico. Hoewel Jordania jr. nauwelijks ervaring had in de oliebranche, groeide zijn omzet in twee jaar wel opvallend snel van 1,8 naar 216 miljoen euro.

Van dat geld wilde hij 99,9 procent van de aandelen van FC Den Bosch kopen, waardoor hij bij de KNVB moet kunnen aantonen waar het geld vandaan komt. Als de KNVB twijfelt, schakelen ze het gerenommeerde bedrijf Grant Thornton in. Dat bedrijf komt met een positief advies, want ze hebben niks illegaals gevonden.

"Vrij vertaald is de conclusie van het accountantskantoor dat er niks aan de hand is. Wij waren er echt van overtuigd dat het nu allemaal goed zou komen", aldus Danny Sneijders, advocaat van FC Den Bosch. Maar omdat er ook een zestal serieuze risico's richting witwassen in het onderzoek stonden, besloot de KNVB om géén toestemming te verlenen.

De club heeft laten weten in beroep te gaan: die zitting volgt in mei. De KNVB vindt de risico's op witwassen te groot, terwijl FC Den Bosch vindt dat er daarvoor zeker geen bewijzen zijn en vindt het dus discriminatie.

Lees ook: FC Den Bosch gaat in beroep tegen beslissing KNVB

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen