ErediVisie: Don Malen, Luigi Verbrui(ns)d en Zwols noodweer

26 april 2019, 13:10

De titelstrijd in de Eredivisie blijft onverminderd spannend. Zowel Ajax als PSV maakte in de midweekse speelronde geen fout, waardoor nog altijd slechts het doelsaldo de titelkandidaten scheidt. In de onderste regionen van de competitie bewezen NAC Breda en Excelsior zichzelf een heel slechte dienst door (weer) te verliezen, terwijl Feyenoord zich verzekerde van de derde plaats. Zoals de bliksem in Zwolle flitsen we door onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

Don Malen

Als het aankomt op het beste doelpuntengemiddelde, dan heeft PSV de Don in huis. Dat is niet club- en Eredivisie-topscorer Luuk de Jong, maar zijn twintigjarige collega: Donyell Malen. De jonge aanvaller mocht donderdag tegen Willem II (0-3) voor de tweede achtereenvolgende keer starten en was met een goal én assist belangrijk voor zijn ploeg. Het was voor Malen alweer zijn negende doelpunt en vierde assist van het jaar, terwijl hij bijna uitsluitend als invaller mag opdraven. Gemiddeld is de PSV'er bij één doelpunt per uur betrokken. En dat is van alle spelers in de Eredivisie die minstens 360 minuten hebben gespeeld het hoogste gemiddelde.

{image[333594][right-half][]}Verbrui(ns)d

De trainerswissel bij Excelsior leverde tot nu toe niets op. Na de 3-1 nederlaag bij ADO Den Haag hebben de Kralingers alleen een kleine theoretische kans op het ontlopen van de nacompetitie. Vooral voor Luigi Bruins zijn de druiven zuur. Hij dreigt onder Ricardo Moniz het kind van de rekening te worden. Steevast behoorde de 32-jarige routinier tot de basis. Die tijd lijkt onder Moniz voorbij. Dat Bruins zondag tegen Willem II in de rust achterbleef in de kleedkamer bleek al een teken in de wand. Moniz had Bruins donderdag in de Hofstad helemaal niet nodig. Mikael Anderson, Anouar Hadouir en Dennis Eckert vielen in, Bruins zat negentig minuten op de bank. Heeft Luigi het verbruid?

Ajax pakt stokoud record

Het seizoen is nog niet voorbij, maar Ajax heeft een paar wedstrijden voor het einde een stokoud doelpuntenrecord gebroken. De Amsterdammers maakten dinsdag vier goals tegen Vitesse (4-2) en staan - in alle competities - nu op 160 doelpunten. Daarmee pakte de ploeg van trainer Erik ten Hag af van AZ, dat in het seizoen 1980/1981 liefst 158 keer wist te scoren. Ajax maakte het gros van de goals in de Eredivisie (111), maar was ook in de Champions League (19), de KNVB Beker (17) en de voorrondes van de Champions League (13) vaak trefzeker. Dusan Tadic heeft met 34 doelpunten de grootste bijdrage geleverd aan het record, maar Klaas-Jan Huntelaar (20) is - samen met Hakim Ziyech - de opvallende nummer twee op de topscorerslijst. Al met al een knappe prestatie van Ajax, dat nog vijf en misschien zelfs zes wedstrijden heeft om het record verder aan te scherpen.

{image[334022][left-half][]}Zo vader zo zoon

Door vlak voor tijd de gelijkmaker te scoren tegen sc Heerenveen (2-2) werd Sem Steijn dinsdagavond de jongste doelpuntenmaker aller tijden in de Eredivisie voor VVV-Venlo. Dat deed het aanvallende talent ook nog eens onder vleugels van zijn vader, Maurice Steijn. Een unicum? Niet helemaal. Het is in het Nederlandse profvoetbal namelijk vaker voorgekomen dat een speler die door zijn vader werd gecoacht scoorde. De laatste die dat deed was Nemanja Gudelj. Hij maakte in 2013 namens NAC Breda een doelpunt tegen AZ en werd destijds getraind door zijn vader Nebojsa Gudelj. Als het op doelpunten aankomt, dan kan Sem Steijn zijn pa overigens snel passeren. De huidige trainer van VVV maakte in zijn spelersloopbaan namelijk maar één doelpunt in de Eredivisie.

Noodweer in Zwolle

Het donderde en bliksemde woensdag in Zwolle. Na 55 minuten en bij een 1-2 voorsprong voor FC Groningen legde scheidsrechter Martin van den Kerkhof vanwege het noodweer de wedstrijd stil. De storm trok niet weg, waardoor het publiek in het MAC3PARK de bui voelde hangen. De dienstdoende arbiter staakte na overleg met de voetbalbond de wedstrijd definitief en stuurde de verregende supporters naar huis. Zij mogen maandag terugkomen: dan wordt het restant gespeeld. Groningen hoopt dan de voorsprong vast te houden en ten koste van Willem II de top acht binnen te stormen, terwijl PEC Zwolle zal proberen het publiek te doen (op)winden.

En dan nog even dit...

Duidelijke taal

PSV breekt ook een doelpuntenrecord

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen