Hoe zien de statistieken van Ajax er in de Champions League uit?

29 april 2019, 08:55   Bijgewerkt: 29 april 2019, 11:10

Ajax heeft de afgelopen maanden veel indruk gemaakt in de Champions League. Niet alleen tegen Real Madrid en Juventus in de knock-outfase kreeg de ploeg van Erik ten Hag veel complimenten, ook in de poulefase speelde het uitstekend tegen Bayern München en in eigen huis tegen AEK Athene en Benfica. Met het duel in de halve finale tegen Tottenham Hotspur op komst dook FCUpdate.nl in de statistieken die bij dat alom geloofde spel horen.  

Winstpercentages

Ajax speelde dit seizoen tien officiële wedstrijden in de hoofdfase van de Champions League, daarvan verloor het slechts één keer. Real Madrid (1-2) was in Amsterdam te sterk, verder speelde de ploeg vier keer gelijk en werden vijf duels (vijftig procent) winnend afgesloten.

Opvallend is dat Ajax in die tien duels wel liefst zes keer op achterstand kwam bij de eerste treffer van de wedstrijd: en het uitduel met Juventus was de enige keer dat de ploeg de achterstand omboog in een overwinning. In alle andere gevallen werd er óf verloren of gelijkgespeeld bij een eerste achterstand. 

{image[333861][right-half][]}Topscorers

Dusan Tadic is met zes treffers niet alleen de topscorer van Ajax in de Champions League, ook stond de aanvaller bijna zelfs even gedeeltelijk aan kop van het lijstje topscorers in het miljardenbal. Inmiddels staat hij op de gedeelde derde plaats met Moussa Marega, Cristiano Ronaldo en Sergio Aguëro. Allen zijn niet meer actief en vooralsnog moet hij alleen Lionel Messi (tien goals) en Robert Lewandowski (acht treffers) voor zich dulden. Zit er in elk geval nog een tweede plaats in?

Nicolas Tagliafico is de opvallende nummer twee bij Ajax qua aantal goals in Europa: hij mistte weliswaar twee duels vanwege schorsingen, maar scoorde in de opener tegen AEK Athene tweemaal en deed dat ook een keer tegen Bayern München. Donny van de Beek, David Neres en Noussair Mazraoui staan allen op twee, terwijl Lasse Schöne en Matthijs de Ligt het aantal doelpuntenmakers op acht brengen. Reken je ook de voorrondes mee, dan staat het aantal zelfs op negen, want Klaas-Jan Huntelaar was daarin succesvol.

Doelpuntenverdeling

Acht doelpuntenmakers dus bij Ajax, dat opvallend vaak in het laatste deel van de wedstrijd toesloeg. In totaal scoorden de Amsterdammers negentien keer, wat bijna twee keer per duel is (1,90). Tien goals met links, acht met rechts en een kopbal. In totaal kwamen twee doelpunten van buiten het zestienmetergebied. Anders dan in de Eredivisie kreeg de ploeg geen enkel eigen doelpunt mee. Verder is de timing opmerkelijk: in het laatste half uur sloeg de ploeg van Erik ten Hag opvallend vaak toe, liefst twaalf keer viel er een treffer in het laatste half uur.

Ook in blessuretijd is Ajax uiterst effectief: Noussair Mazraoui bezorgde de Amsterdammers de zege tegen Benfica, terwijl Nicolas Tagliafico tegen Bayern München zorgde voor een laat punt in extra tijd. De back scoorde ook tegen AEK Athene in blessuretijd, maar dat was 'slechts' de 3-0. Daarentegen is de start van Ajax vaak rustig: alleen tegen Real Madrid werd er in het eerste kwartier gescoord (Hakim Ziyech).

Veldverdeling

Ajax is in de regel op het veld ook heer en meester ten opzichte van de tegenstander en dat zie je terug in de statistieken. In totaal verstuurden de Amsterdammers in het miljardenbal 5301 passes (met een gemiddelde lengte van 14.89 meter), waaruit het 330 kansen creëerde met als resultaat 159 schoten. Daarvan waren er 64 op doel, 62 niet op doel, 33 geblokt en driemaal werd het aluminium geraakt. Het balbezit van de Amsterdammers in de Champions League ligt gemiddeld op 54%.

{image[333689][left-half][]}Kaarten

In de foutenlast zit Ajax eveneens wat hoger dan gemiddeld: in totaal kreeg de ploeg 23 gele kaarten, verdeeld over negen duels. De laatste wedstrijd tegen Juventus stond bij de ploeg een hele rits spelers op scherp, maar werd er niet één kaart gepakt. Jurgen Ekkelenkamp is de enige invaller die op de bon ging en de inmiddels in Sevilla actieve Maximilian Wöber was de enige speler die een (directe) rode kaart kreeg. Tagliafico was met vijf gele kaarten de grootste veelpleger van Ajax en werd dan ook als enige twee keer geschorst. Ajax begint wél met een schone lei aan de halve finale-serie.

Later vandaag komt ook het verhaal met de statistieken van Tottenham Hotspur online

Denk je dat Ajax ook wint bij Tottenham Hotspur? Zet in en win bij TOTO drie keer je inzet!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen