Hoe zien de statistieken van Tottenham er in de CL eruit?

29 april 2019, 12:14   Bijgewerkt: 29 april 2019, 12:22

Hoewel het af en toe piepte en kraakte bij Tottenham Hotspur in de Champions League - zowel in de poulefase als ook in de kwartfinale tegen Manchester City - staat de ploeg van Mauricio Pochettino voor het eerst in de historie van de club in de halve finale van het miljardenbal. Met Ajax als opponent wacht een zware kluif voor de Spurs, maar wat zijn tot dusver hun sterke plekken in de statistieken?

Winstpercentages

Tottenham Hotspur verloor in de Champions League drie keer zo vaak als Ajax, namelijk drie keer. Sterker nog: in de eerste drie duels werd er slechts één punt gepakt, tegen PSV. Door de moeizame zege in de return – de eerste uit de huidige Champions League-campagne – werd de weg omhoog alsnog ingezet en de knock-outfase ter nauwernood behaald. Desondanks komt de Spurs net als Ajax wel uit op een winstpercentage van vijftig procent, doordat er daarna een mooie reeks zeges volgde.

Opvallend is ook het aantal treffers dat Tottenham in de tweede helft maakt: dat ligt véél hoger dan de drie goals (waarvan twee tegen City) die het in het miljardenbal voor de pauze maakte. Ruim tachtig procent van de goals in de Champions League maakte Spurs in de tweede helft, waarvan - net als Ajax - het meeste in het laatste kwartier, terwijl het de meeste goals juist in de eerste helft moest incasseren. Voor het publiek is er dus abosluut reden om tot de allerlaatste seconde te blijven zitten.

{image[332890][right-half][]}Topscorers

Dat Tottenham met zeven doelpuntenmakers net iets onder het aantal van Ajax zit, is logisch. De ploeg van Maurizio Pochettino maakte namelijk ook iets minder treffers dan de Amsterdammers (16 totaal: 8x met rechts, 5x met links, 3x een kopbal en de 'handsbal' van Llorente). Maar het heeft voor het eerste duel wel een groot probleem in de scores: meer dan de helft van de doelpunten kwamen op naam van Harry Kane (vijf) en Heung-min Son (vier). Dat duo ontbreekt voor de eerste wedstrijd tegen Ajax, waardoor er maar een paar doelpuntenmakers over zijn.

Fernando Llorente, Lucas Moura en Christian Eriksen scoorden allen twee keer, terwijl Erik Lamela en Jan Vertonghen ook eenmaal het net vonden. Maar in de laatste drie CL-duels namen Kane en Son alle goals op zich, met uitzondering van de bal die Llorente binnenwerkte. De Spaanse spits is in de regel echter invaller bij Tottenham, maar wordt tegen mogelijk Ajax in de basis verwacht. En dat gebeurde dit Champions League-seizoen nog niet eerder...

Kaarten

Met de schorsing van Heung-min Son heeft Tottenham Hotspur in elk geval al een flinke domper te verwerken op het gebied van de kaartenlast. De ploeg van Mauricio Pochettino incasseerde 21 gele kaarten (eentje minder dan Ajax) en had tot dusver nog geen enkele schorsing te pakken op basis van gele kaarten. De last was namelijk verdeeld over liefst vijftien spelers, die allemaal slechts één of twee gele kaarten pakten. Totdat Son tegen Manchester City op de bon ging en zijn derde prent van de CL-campange kreeg voorgehouden. Hugo Lloris kreeg de enige rode kaart; in het duel met PSV werd de goalie van het veld gestuurd.

Het aantal overtredingen dat Tottenham en Ajax maakten tot dusver, ligt extreem dicht bij elkaar (136 om 137), maar het aantal overtredingen dat de tegenstander nodig had om een van beide ploegen af te stoppen, is zeer in het voordeel van de Amsterdammers. Tottenham kreeg slechts 92 overtredingen mee, Ajax liefst 133. 

{image[334023][left-half][]}Veldverdeling

Tottenham Hotspur trof met onder andere FC Barcelona, Manchester City en ook Borussia Dortmund ploegen die graag de bal hebben. De Engelse ploeg verstuurde daarom minder passes dan Ajax, 5081 in de Champions League, met een gemiddelde lengte van 16,78 meter. In totaal creëerde de ploeg van Pochettino ook minder kansen dan Ajax, waardoor het ook ruim tien keer minder schoot (147 keer). Daarvan waren er 57 op doel, 43 niet op doel, 47 geblokt en driemaal werd paal of lat geraakt. In balbezig scoort de ploeg eveneens net iets minder dan de Ajacieden en blijft het steken op gemiddeld 50% per duel.

Opvallend is ook nog het aantal corners: Ajax kreeg in totaal 43 corners mee, terwijl Tottenham Hotspur met 60 hoekschoppen gemiddeld bijna twee hoger zit per duel. 

Historie

Waar voor Ajax de prestatie vooral doet denken aan het verleden, is de succesvolle Europese campagne van Tottenham Hotspur bijzonder goed. De Spurs zijn sowieso bezig aan een historich goed seizoen: nooit eerder werd de halve finale van de Champions League behaald. Ook is het aantal cleen sheets van Lloris (vijftig procent van de duels) hoger dan Tottenham hooit haalde. En mogelijk is de goalie ook bezig aan een historische reeks: de goalie stopte in 2019 tot dusver alle drie de penalty's die hij tegenkreeg.

Over strafschoppen gesproken: Ajax kreeg er deze reeks in totaal twee mee en de Spurs nog nul. 

Lees ook: Hoe zien de statistieken van Ajax er in de Champions League uit?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen