PEC Zwolle wint alsnog van Groningen en is definitief veilig

29 april 2019, 20:47

PEC Zwolle heeft maandagavond met een schitterende comeback handhaving definitief veiliggesteld. Daarvoor moest de 1-2 achterstand tegen Groningen worden weggepoetst, die was blijven staan nadat het duel woensdag was gestaakt. Dat lukte, met volle overtuiging werd de aanval gezocht en uiteindelijk mondde dat uit in een 3-2 overwinning. Bram van Polen maakte de 2-2, de winnende treffer kwam op naam van Lennart Thy.

Van het gestaakte duel hadden beide ploegen nog 34 minuten tegoed. In de eerste 56 minuten was Groningen twee keer op voorsprong gekomen. Eerst via Kaj Sierhuis, die met een prachtige steekpass werd vrijgespeeld door Ritsu Doan en vervolgens scoorde. De tweede keer dat Groningen de leiding nam, was twee minuten voordat scheidsrechter Martin van den Kerkhof het duel staakte. Onder het naderende onweer had Paul Gladon met een schuiver voor de 1-2 gezorgd.

Met de 1-2 op het scorebord gingen PEC Zwolle en Groningen dus verder. Bij deze stand zou Groningen weer aansluiting vinden bij de ploegen die op de play-offsplekken staan. Zwolle kan de play-offs om Europees voetbal niet meer halen, het had aan een punt genoeg om definitief veilig te zijn en nacompetitie te ontlopen. Daar ging het vol voor en dus was in de resterende 34 minuten het wedstrijdbeeld heel eenzijdig: Zwolle viel aan, Groningen hield tegen.

Daarbij haalde Groningen alle middelen uit de kast. Zo werd er flink tijd gerekt, ook door na een minuut of vijftien al Mimoun Mahi te brengen voor Sierhuis. Toch mocht het allemaal niet baten, want met nog een kwartier te gaan had Zwolle de 2-2 gemaakt. Een haarscherpe vrije trap van Gustavo Hamer werd verlengd door Van Polen en betekende daarmee de 2-2. Het was verdiend, want PEC had sinds de hervatting alles eraan gedaan om deze treffer te forceren.

Zo was Groningen de voorsprong binnen het kwartier kwijt en even later werd het nog erger voor het team van Danny Buijs. Vito van Crooy gaf voor vanaf rechts en bediende daarmee Thy op maat. Thy liet zijn tweede van de wedstrijd noteren en bepaalde daarmee de stand op 3-2. De rollen draaiden daardoor om, opeens had Groningen haast. Verder dan een schot van Mahi kwam het niet, Groningen had zich de kaas van het brood laten eten en trok zonder punten huiswaarts. Zwolle is definitief verzekerd van nog een jaar Eredivisie.

Opstellingen en beoordelingen*:

PEC Zwolle: Diederik Boer 5, Kingsley Ehizibue 6.5 (90. Sepp van den Berg -), Darryl Lachman 6, Bram van Polen 6, Kenneth Paal 6.5, Gustavo Hamer 6.5, Younes Namli 5, Pelle Clement 6, Vito van Crooy 7, Lennart Thy 7.5, Mike van Duinen 6.

FC Groningen: Sergio Padt 5, Deyovasio Zeefuik 5, Mike te Wierik 6, Julian Chabot 6, Tim Handwerker 6, Thomas Bruns 5 (84. Mohamed El Hankouri -), Samir Memisevic 5, Ritsu Doan 7, Iliass Bel Hassani 6, Kaj Sierhuis 6.5 (72. Mimoun Mahi -), Paul Gladon 5.5

Man of the match: Lennart Thy

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Denk jij dat Frenkie de Jong de score opent in Londen? Zet in bij TOTO en pak 35 keer je inzet!