Ajax beleeft nachtmerrie en laat finale in slotseconden glippen

8 mei 2019, 23:04   Bijgewerkt: 8 mei 2019, 23:30

Ajax heeft de finale van de Champions League woensdagavond in de slotseconde aan de neus voorbij zien gaan. De Amsterdammers zaten na een goede eerste helft met een 2-0 voorsprong op rozen, maar zagen de Spurs direct na rust middels twee doelpunten van Lucas Moura langszij komen. Ajax herstelde zich, maar diezelfde Moura schoot in de absolute slotseconde de winnende, voor Ajax desastreuze treffer, tegen de touwen: 2-3.

De Amsterdammers klapten er vanaf de eerste minuut op. Al na drie minuten was het Dusan Tadic die Hugo Lloris testte. Een schot van de Serviër werd getoucheerd door Kieran Trippier en dwong Lloris uiteindelijk tot een redding en het weggeven van een hoekschop. Uit die corner kwam Ajax op voorsprong. Trippier had één taak, maar deed aan volledige werkweigering en liet zijn directe man Matthijs de Ligt vrij inlopen. Waar je toch zou verwachten dat inmiddels wel duidelijk was dat dát dodelijk is, kostte het de Spurs de 1-0: De Ligt kopte de bal in de verre hoek tegen de touwen.

Even later kroop Ajax door het oog van de naald. Heung-min Son kwam voor de eerste keer op de avond vrij door aan de linkerkant en schoot de bal op de paal. Ajax bleef vervolgens beter, al ging dat niet gepaard met grote kansen. De grootste was voor Tottenham, dat Son na een splijtende pass vrij voor Andre Onana zag verschijnen. Het schot van de smaakmaker van de gasten miste echter kracht.

Net op het moment dat de gasten het heft iets meer in hand namen, sloeg Ajax genadeloos toe. Uit een scherpe tegenaanval schoot Hakim Ziyech in eerste instantie nog voorlangs, maar enkele minuten later was het wel raak. De door het midden opstomende Donny van de Beek gaf de bal aan de linkerkant mee op Tadic, die op zijn beurt teruglegde op Ziyech. De Marokkaan liet Lloris met een schot vanaf de linkerkant in de verre hoek kansloos liet: 2-0. Ajax trok die stand richting de rust over de streep.

Met Fernando Llorente in de ploeg voor Victor Wanyama gingen de Spurs na rust direct alles of niets spelen. Het sorteerde in het eerste kwartier direct het gewenste resultaat. Ajax raakte de controle over het duel volledig kwijt en de gasten zetten de Amsterdammers vast op de eigen helft. Het leverde na tien minuten spelen de aansluitingstreffer op. Uit een vlotte aanval was het Lucas Moura die Onana van dichtbij het nakijken gaf: 2-1.

Diezelfde Moura was enkele minuten later opnieuw de plaaggeest voor Ajax. Nadat Tottenham eerst een lange tijd balbezit had, leek Onana een inzet van dichtbij te kunnen klemmen. Lasse Schöne had echter niet door dat de doelman de bal kon klemmen en wilde de bal wegschieten. Moura onderschepte, draaide wat en schoot daarna erg knap raak in de lange hoek: 2-2.

Die gelijkmaker zorgde er wel voor dat Ajax weer wat meer aan het voetballen toekwam. Tottenham bleef gevaarlijker, maar de Amsterdammers creëerden wel degelijk kansen. Dat gebeurde vooral in de persoon van Ziyech, die nét naast schoot en ruim tien minuten voor tijd de paal raakte.

In de absolute slotfase kropen de Amsterdammers in eerste instantie nog door het oog van de naald. Uit een corner kopte Jan Vertonghen op de lat, waarna diens rebound vlak voor de lijn werd weggehaald. Uiteindelijk viel de zo gevreesde 2-3 alsnog. Moura kreeg de bal voor zijn voeten en gaf Onana het nakijken met een schot in de hoek.

Opstelling en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 7, Noussair Mazraoui 7, Matthijs de Ligt 8, Daley Blind 7.5, Nicolas Tagliafico 7,5, Lasse Schöne 6.5 (60. Joël Veltman 7), Donny van de Beek 7 (90. Lisandro Magallán -), Frenkie de Jong 7.5, Hakim Ziyech 8, Kasper Dolberg 6 (66. Daley Sinkgraven 6.5), Dusan Tadic 7.

Man of the Match: Hakim Ziyech

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen