De loopbaan van Van Persie in zijn mooiste en belangrijkste goals

12 mei 2019, 08:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Robin van Persie begint vanmiddag aan zijn allerlaatste wedstrijd in De Kuip. De aanvaller van Feyenoord was dit seizoen bezig aan een schitterend afscheidstournee, waaraan een einde begint te komen. The Flying Dutchman maakte in zijn loopbaan voor vier verschillende clubs liefst 274 doelpunten, waaronder een flink aantal wonderschone doelpunten. FCUpdate.nl blikt terug op de loopbaan van Van Persie door chronologisch terug te blikken op zijn mooiste en meest veelzeggende treffers uit zijn loopbaan per club. 

Feyenoord, periode I

FC Utrecht - Feyenoord, de 1-2 na drie minuten (2003)

De eerste periode van Robin van Persie bij Feyenoord was zeer wisselvallig. Het talent liet onder de vleugels van Bert van Marwijk zijn potentie zien in Rotterdam-Zuid en werd onder andere gekozen tot 'Nederlands Talent van het Jaar', maar was in De Kuip ook een moeilijk mannetje. Tegen RKC Waalwijk kwam hij bijvoorbeeld een uur te laat vanwege de zomertijd en nam als invaller vervolgens een vrije trap die eigenlijk voor specialist Pierre van Hooijdonk was bedoeld. Niet veel later kostte hij Feyenoord de overwinning na een domme overtreding tegen Roda JC en mocht hij tegen Fenerbahçe niet invallen omdat hij niet serieus bezig was aan de warming-up.

Arsenal

Arsenal - FC Barcelona, de 1-1 na 78 minuten (2011)

Als jong talent dat amper was doorgebroken bij Feyenoord, stapte Robin van Persie in 2004 over naar Arsenal. In Londen kreeg de aanvaller de tijd om rustig te rijpen onder de vleugels van Arsene Wenger en Dennis Bergkamp en langzaam maar zeker werd Van Persie steeds sterker, beter en belangrijker voor de Londenaren. In zijn laatste seizoen scoorde hij liefst dertig keer en dwong hij een pikante transfer naar Manchester United af, maar ook de seizoenen daarvoor was hij al de grote ster bij Arsenal. In totaal staat hij maar liefst acht (!) jaar onder contract in Londen, waar hij tot een absolute grootheid uitgroeit, vooral dankzij Arsène Wenger. Met de Franse coach koestert RvP nog altijd een uitstekende relatie: het enige smetje is het feit dat hij slechts de FA Cup en een Community Shield wint in Londen.

Europees succes is er niet, maar op 16 februari 2011 maakte hij wel een van zijn allermooiste goals in het shirt van Arsenal. Van Persie was een roofdier en een echte spits, maar ook een artiest die technisch de mooiste dingen deed. De zakelijkheid en het kunstzinnige combineert Van Persie in februari 2011 perfect tegen FC Barcelona. Een diepe bal geeft Van Persie niet voor op de ingelopen Nicklas Bendtner, maar knalt hij zelf uit een onmogelijke hoek op doel. Victor Valdes rekent totaal niet op een directe inzet en staat als een standbeeld te kijken hoe de bal tussen zijn been en de paal binnen ploft: 1-1. Arsenal wint het duel in de achtste finales met 2-1, maar wordt in Camp Nou vervolgens alsnog uitgeschakeld.

 

Manchester United

Manchester United - Aston Villa, de 2-0 na 13 minuten (2013)

Het laatste kampioenschap van Manchester United ooit was onder Sir Alex Ferguson, maar mag voor een groot deel op het conto van Robin van Persie worden geschreven. De aanvaller werd voor 32 miljoen euro van Arsenal overgenomen en maakte zijn transfersom meer dan waar. RvP werd topscorer van de Premier League, gekozen tot speler van het jaar bij United en verkeerde in de vorm van zijn leven. Het doelpunt waarmee hij de titel definitief naar Manchester bracht, de 2-0 in het kampioensduel met Aston Villa, toont de stijl en klasse van de aanvaller aan - die in het duel uiteindelijk een zuivere hattrick zou maken. 

Uit een heerlijke lange bal volleert hij keihard raak in de verre hoek: oud-ploeggenoot Ron Vlaar wordt kansloos gelaten. Vrije trappen, mooie combinaties, heerlijk afronden, fraaie kopballen en (halve) omhalen. Van Persie liet de mooiste dingen zien bij United, maar zo succesvol als zijn eerste seizoen werd hij later niet meer. Geplaagd door blessureleed kwam hij steeds minder in actie, zowel onder David Moyes als ook onder Louis van Gaal. Met 48 doelpunten in 86 duels en met twee prijzen (landstitel en FA Community Shield) nam Van Persie uiteindelijk door de achterdeur afscheid. En dat is minder groots dan hij had verdiend.

 

Oranje

Spanje 1-5 Nederland, de 1-1 na 44 minuten (2014)

Het is ongetwijfeld zijn allermooiste doelpunt in het Nederlands elftal ooit. En de kopbal blijft iconisch in het Nederlandse voetbal. Vlak nadat David Silva een enorme kans miste, kwam de bal bij Daley Blind. Het Oranje van Louis van Gaal stond met 1-0 achter tegen een overheersend Spanje, maar Blind zag Van Persie in de diepte gaan. Een feilloze bal, perfect op maat - misschien zelfs iets te ver. De alltime topscorer van het Nederlands elftal kan alleen maar duiken en zijn hoofd tegen de bal zetten. Een perfecte zweefduik, Iker Casillas is kansloos. Het betekende de gelijkmaker en de aanzet voor een van de beste WK's van Nederland ooit. RvP was de eerste speler van Oranje ooit die op drie WK's trefzeker was, wat genoeg zegt over de status van de spits.

Het doelpunt van de recordtopscorer van Oranje werd verkozen tot sportbeeld van het jaar 2014. Een historisch moment in het Nederlandse voetballer van een hele grote voetballer, die een decennium lang tijdens alle grote duels vertegenwoordigd was. De kaartenregen tijdens het WK 2006 tegen Portugal, de schitterende duels tijdens het EK 2008, de WK-finale in Zuid-Afrika: overal was hij. Dat zijn laatste interland de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk was, is wellicht pijnlijk. Maar Van Persie hoeft geen afscheidswedstrijd en is groot genoeg om hem te herinneren aan wie hij was in plaats van aan zijn laatste wedstrijd. En als er één moment is waaraan iedereen Van Persie herinnert in Oranje, dat is die kopbal tegen Spanje. 

Fenerbahçe

Manchester United - Fenerbahçe, de 4-1 na 83 minuten (2016) 

Het is absoluut niet het mooiste doelpunt van zijn roemrijke carrière, maar wel een van de meest speciale voor Robin van Persie in Turkse dienst. Fenerbahçe verloor in de groepsfase van het seizoen 2016/2017 kansloos met 4-1 van Manchester United in de Europa League. Al bij rust stond er een 3-0 stand op het bord, waardoor de fans de tweede helft konden uitbuiken op de tribunes van Old Trafford. Toch veerden zij in de 83ste minuut massaal op en dat was niet voor een goal van Manchester United. Robin van Persie tikte in de slotfase namelijk simpel binnen namens Fenerbahçe en kreeg een staande ovatie van de thuisfans. Zij waren de inbreng van de Nederlander bij Manchester United duidelijk nog niet vergeten.

Van Persie was op dat moment net begonnen aan zijn tweede seizoen in Istanbul, waar hij misschien wel zijn minste periode kende als profspeler. In zijn eerste voetbaljaar in Turkije scoorde hij nog zestien keer in de competitie, maar de anderhalf jaar daarna werd geteisterd door blessureleed. Cijfermatig was de periode in Istanbul nog niet eens zo slecht (25 goals in 57 duels, maar dat hij bij - met alle respect - Fenerbahçe op de bank belandde en uiteindelijk amper meer werd gebruikt, deed elke voetballiefhebber pijn. Behalve in Rotterdam-Zuid wellicht, want door zijn uitzichtloze situatie kon hij terugkeren in De Kuip.

Feyenoord, periode II

Feyenoord - Ajax, de 3-2 na 42 minuten (2019)

Liggend op zijn rug gleed Robin van Persie vlak voor rust de 3-2 op de borden namens Feyenoord in De Klassieker tegen Ajax. Niet veel later zweepte de aanvaller het publiek op toen hij de kleedkamers opzocht: een moment waar hij naar eigen zeggen enorm van genoot. Na de pauze ging de voetbalshow van Feyenoord verder en werd Ajax - dat uiteindelijk de halve finale van de Champions League-finale haalde - afgedroogd met liefst 6-2. Een memorabele wedstrijd die voor altijd op het netvlies blijft staan bij de Rotterdammers.

Het was een van de weinige échte hoogtepunten in zijn tweede jaar na zijn comeback, die met de bekerwinst nog zo goed begon. Van Persie scoorde ook in die finale op zeer fraaie wijze, waarmee hij zijn stempel drukte het op seizoen. Een jaar later wilde RvP meer, maar het zat er niet in. In alle competities werd er tegenvallend gepresteerd en Het Legioen moest het hebben van incidenten van Van Persie. Een hattrick tegen FC Emmen, een fraaie vrije trap tegen Vitesse en een geweldige start van de spits die gekroond werd tot 'Speler van de Maand'. In oktober werd duidelijk dat hij stopt en in zijn laatste Klassieker in de Eredivisie geeft Van Persie nog eenmaal zijn visitekaartje af. Geen tastbare prijs, wel een onuitwisbare herinnering.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen