AZ zeker van plek 4, Heracles ondanks bizar verlies play-offs in

12 mei 2019, 16:39   Bijgewerkt: 12 mei 2019, 21:03

Drie van de vier plekken voor de play-offs om Europees voetbal zijn ingevuld. Nadat FC Utrecht er al zeker van was door de bekerwinst van Ajax, hebben Heracles Almelo en Vitesse zich nu ook verzekerd van de nacompetitie. Heracles mocht daarvoor Emmen dankbaar zijn, want het ging zelf in een knotsgek duel met 4-5 onderuit tegen Excelsior. Vitesse deed het met wat meer overtuiging, het overklaste De Graafschap: 6-1. Omdat AZ won van PSV, is het zeker van Europees voetbal.

Ajax - FC Utrecht 4-1

Utrecht was al zeker van de play-offs, maar had met nog twee wedstrijden te gaan nog een minieme kans op plek vier. Die plaats was nog in handen van AZ, dat dan twee keer moest verliezen. Dus moest Utrecht twee keer winnen en met een razendsnelle goal van Othman Boussaid ging het direct die kant op. Keurig schoot de linksbenige middenvelder de bal in de verre hoek.

In de pauze keek Utrecht echter alweer tegen een achterstand aan. Binnen het kwartier gleed Klaas-Jan Huntelaar de 1-1 binnen en op slag van rust kopte Donny van de Beek raak op aangeven van Dusan Tadic. Met deze stand zou Utrecht worden gepasseerd Vitesse, dat op winnen stond in Arnhem. Daar moest Utrecht zich uiteindelijk bij neerleggen, want iets terugdoen kon het niet. Ajax domineerde en zette het overwicht een kwartier voor tijd om doelpunten: Tadic scoorde uit een hoekschop en vanaf elf meter. Daarbij bleef het, Utrecht zakte dus naar de zesde plaats.

Man of the match: Hakim Ziyech (9)

AZ - PSV: 1-0

Met een 1-0 zege op PSV heeft AZ zich op mooie wijze verzekerd van een plek in de voorronde van de Europa League. Bij rust stond het nog 0-0, maar daarna was AZ de betere partij en kwam het verdiend op 1-0. Guus Til werd losgelaten door Pablo Rosario en kon simpel de 1-0 binnen schuiven. De 2-0 was daarna dichterbij dan de 1-1, maar Maher vergat om zijn oude club na te doen. Zijn vrije trap belandde op de lat. PSV liep dus gevoelige schade op in de titelrace, AZ is de trotse nummer vier van Nederland.

Man of the match: Teun Koopmeiners (7)

Heracles Almelo - Excelsior: 4-5

Nog een puntje had Heracles nodig om definitief zeker te zijn van de play-offs. Dat punt moest gepakt worden tegen Excelsior, dat als nummer zeventien streed voor handhaving. De belangen waren dus groot voor beide ploegen en dat leverde een open wedstrijd op. Het ging ook gelijk op en na veertig minuten stond het 1-1 via goals van Elías Omarsson en Adrian Dalmau. Toch was de ruststand 1-2: Heracles-doelman Janis Blaswich wilde uittrappen en werd daarbij aangeraakt door zijn teamgenoot Alexander Merkel. De bal stuiterde uit zijn handen en belandde voor de voeten van Omarsson, die niet twijfelde en uithaalde: 1-2.

Snel na de pauze was die achterstand hersteld en opnieuw was het Dalmau die daarvoor zorgde. Eerst scoorde hij doordat hij de bal opeens voor zijn voeten kreeg, even later stuitte hij nog op Alessandro Damen voordat hij de bal simpel binnen kon tikken voor de 3-2. Daarmee was Heracles helemaal zeker van de play-offs en om dat onderstreepte Lerin Duarte binnen het eerste kwartier nog maar eens. Zijn schitterende afstandspegel vloog de bovenhoek in: 4-2. Excelsior had alsnog het laatste woord, Jurgen Mattheij kopte raak uit een hoekschop.

Man of the match: Adrian Dalmau (8)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen