ErediVisie: afscheid smetje, hattrickhelden en Dick Lucky

13 mei 2019, 14:31

De titelrace is beslist: Ajax mag zich officieus kampioen van de Eredivisie noemen. Niet alleen de Amsterdammers, ook in Emmen vierde men gisteren feest. De gedoodverfde degradatiekandidaat speelde zich op eigen kracht veilig en komt ook volgend seizoen uit op het hoogste niveau. Voor NAC viel het doek daarentegen, terwijl de diverse afscheidsmomenten op de velden minder leuk waren. Zoals Ritsu Doan knallen we door de afgelopen speelronde in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

Sneu afscheid

In de een-na-laatste speelronde namen veel spelers, trainers en bestuurders afscheid van hun club. Niet iedereen kreeg echter zijn gedroomde afscheid. Zo ging Robin van Persie bij zijn laatste wedstrijd als profvoetballer kansloos onderuit tegen ADO Den Haag - al had RvP wel een doelpunt verdiend -, blunderde Diederik Boer voor een laatste keer bij PEC Zwolle en bekeek Stijn Schaars zijn laatste wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion geblesseerd vanaf de tribune. Verder emotioneerde Giovanni van Bronckhorst de Feyenoord-aanhang met zijn afscheidsspeech en ging Hans Nijland in Groningen op de schouders. Hij won wél! Hoewel sommigen zich hun laatste thuiswedstrijd anders hadden voorgesteld, maakt het eerbetoon dat zij stuk voor stuk kregen een heleboel goed.

{image[334380][right-half][]}Topscorerstitel

Dusan Tadic verkeert momenteel in een geweldige vorm: de aanvaller scoorde tegen FC Utrecht voor de tiende thuiswedstrijd op rij en komt daarmee in een rijtje met onder anderen Bryan Ruiz (tien keer), Jari Litmanen (twaalf keer) én Johan Cruijff (tien keer). Met zijn twee treffers is hij bovendien Luuk de Jong tot twee goals genaderd op de topscorerslijst van de Eredivisie. Bovendien verkeert de Serviër in absolute topvorm met dertien goals in de laatste twaalf duels, waarin hij ook zeven assists gaf. De prijs voor MVP kan hij al niet meer mislopen, maar gaat hij het ook De Jong nog écht moeilijk maken? Als het op het aantal speelminuten aankomt, dan gaat Tadic er met de prijs vandoor.

Rampweek Willem II

PSV moet de titel laten aan Ajax, NAC Breda degradeerde definitief uit de Eredivisie, maar ook Willem II beleefde zondag een rampzalige middag. De Tilburgers leidden na veertig minuten nog met 2-0 tegen FC Emmen, maar gingen uiteindelijk met 2-3 onderuit. Daardoor is de ploeg van Adrie Koster de achtste plaats kwijtgeraakt aan FC Groningen en dreigt het de play-offs mis te lopen. Het is de tweede tik die Willem II heeft moeten incasseren na de verloren bekerfinale tegen Ajax (4-0). In nasleep van de eindstrijd raakte Jordens Peters zijn aanvoerdersband kwijt omdat hij zich kritisch uitliet over Koster en nam ook Daniel Crowley ook geen blad voor de mond. Al met al een rampweek voor de Tilburgers, die vrezen dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat.

{image[334381][left-half][]}Exotische hattrickhelden

Wat hebben Adrian Dalmau, Peniel Mlapa en Elias Mar Omarsson met elkaar gemeen? Naast dat ze alledrie spits zijn, namen ze in speelronde 33 hun team bij de hand door een hattrick te scoren. Voor Dalmau was dat niet nieuw: hij scoorde in februari al een keer vier doelpunten tegen Fortuna Sittard. Mlapa en Omarsson maakten niet eerder drie goals in één Eredivisie-wedstrijd. Met name de hattrick van Omarsson was bijzonder. De aanvaller uit IJsland trof in zijn voorgaande negentien optredens drie keer het doel en heeft zijn doelpuntenproductie plots verdubbeld. Mede door zijn treffers scoorde Excelsior vijf keer tegen Heracles (4-5), net zo vaak als in de laatste tien wedstrijden bij elkaar.

Dick Lucky

De verbazing was groot toen bekend werd dat Dick Lukkien niet was genomineerd voor de Rinus Michels Award. De 47-jarige trainer presteert met FC Emmen ver boven verwachting en heeft gisteren het schier onmogelijke klaargespeeld: directe handhaving in de Eredivisie. Door de spectaculaire 2-3 overwinning bij Willem II hebben de Emmenaren zich op eigen kracht veilig gespeeld. "Dit is knapper dan promoveren. We hebben het gered met een team dat vorig seizoen zevende werd in de Eerste Divisie", jubelde de coach in gesprek met RTV Drenthe. Handhaving levert geen prijs op, maar het feest werd gisteren groot gevierd in Emmen. En het uitblijven van een nominatie voor de Rinus Michels Award? Dat zal Dick Lucky aan zijn reet roesten.

En dan nog even dit...

Nick Tweegever

Jansen slaat moederdag over

Slechte timing

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen