VAR herstelde 87 foute beslissingen in debuutseizoen Eredivisie

17 mei 2019, 14:54

De VAR maakt het voetbal eerlijker. Die conclusie trekt de KNVB na het debuutseizoen van de videoscheidsrechter in de Eredivisie. In 306 wedstrijden werd dankzij de VAR 87 keer een foute beslissing hersteld. Totaal greep de VAR 106 keer in om advies te geven.

Hierbij ging het bij 33 gevallen om feitelijke buitenspelconstatering of plaatsbepaling (wel of niet in het strafschopgebied). 87 keer leverde het VAR-advies een juiste beslissing op, 13 keer ging het fout en 6 keer bleef er twijfel bestaan. Daarnaast greep de videoref 15 keer onterecht niet in.

Al met al denkt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond dat de VAR het spel eerlijker maakt. "Als ik zo terugkijk, denk ik dat we daarin geslaagd zijn. Maar we zijn ambitieus, we willen volgend seizoen nog beter scoren en de onvermijdelijke fouten nog verder terugdringen", zegt hij op de officiële kanalen van de KNVB.

De VAR bewees volgens Van Egmond het meest zijn waarde bij Ajax - PSV. "Met de terechte rode kaart voor de Ajax-speler (Noussair Mazraoui, red.) en de terechte strafschop tegen PSV. Beide keren adviseerde de VAR en nam de scheidsrechter het advies over. Daar was veel waardering voor, zonder de VAR was er wellicht een ander wedstrijdverloop geweest."

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen