RKC Waalwijk wint en brengt zwak Excelsior in de problemen

19 mei 2019, 16:32

RKC heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de eerste halve finale van de play-offs om promotie/degradatie. In Waalwijk was de ploeg van trainer Fred Grim met 2-1 te sterk voor Excelsior. Mario Bilate zorgde in de eerste helft voor de voorsprong, Jeffry Fortes maakte in de tweede helft de gelijkmaker. Jurien Gaari bezorgde RKC tien minuten voor tijd alsnog de overwinning.

In 2014 kruisden RKC en Excelsior ook al de degens in de strijd om promotie/degradatie. Destijds was Excelsior de sterkste en ook zondag waren de Rotterdammers op voorhand de favoriet. Dat had alles te maken met de laatste twee Eredivisie-wedstrijden die de Kralingers speelden. Er werd knap gewonnen van Heracles Almelo en AZ en Excelsior scoorde liefst negen (!) keer. RKC leefde ook met vertrouwen naar deze wedstrijd toe. De Waalwijkers bogen dinsdag de 2-0 nederlaag in de heenwedstrijd tegen NEC om door thuis met 3-0 te winnen.

Na een half uur spelen was RKC heel dicht bij de openingstrefferet een werkelijk schitterende pass met buitenkant voet zette Anas Tahiri teamgenoot Mario Bilate alleen voor Excelsior-doelman Alessandro Damen. De aanvaller van RKC omspeelde de doelman, schoot de bal richting het lege doel, maar daar was nog Thomas Oude-Kotte die de bal van de lijn haalde met een uitstekende sliding. Excelsior wist eigenlijk niet veel te creëren in de eerste helft en stelde erg teleur. Verder dan een aantal afstandsschoten kwam het niet.

In de tweede helft ging RKC gewoon verder waar het mee bezig was. Het nam het initiatief en was veelvuldig op zoek naar de beresterke spits Bilate. Na tien minuten spelen miste hij in eerste instantie nog een kans, maar nog geen dertig seconden later kreeg hij een herkansing. Oog in oog met Damen maakte de spits geen fout en zette hij zijn ploeg op een verdiende voorsprong; 1-0.

Het was wachten op het offensief van Excelsior, dat moest aanzetten om nog een resultaat te halen. De Rotterdammers waren eigenlijk geen schim van de laatste twee wedstrijden en een tweede Waalwijkse treffer was waarschijnlijker. Twintig minuten voor tijd was daar dan ineens Fortes. Na een fout in de Waalwijkse verdediging schoot de verdediger van Excelsior de gelijkmaker geheel uit het niets tegen de touwen.

In de slotfase probeerde Excelsior nog een gelijkmaker te maken, maar dit zou niet verdiend geweest zijn. RKC was eigenlijk de gehele wedstrijd de betere ploeg en kan met een goed gevoel naar woensdag toe leven. Excelsior speelde geen beste wedstrijd, maar zal blij zijn met het gescoorde uitdoelpunt. Aankomende woensdag wordt de return in Rotterdam gespeeld.

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6; Jurien Gaari 7, Melle Meulensteen 6, Henrico Drost 6,5, Paul Quasten 6; Daan Rienstra 6, Stijn Spierings 5,5, Anas Tahiri 6,5 (80. Hans Mulder -); Dylan Seys 5 (61. Darren Maatsen 5,5), Mario Bilate 7 (77. Sylla Sow -), Emil Hansson 5

Excelsior: Alessandro Damen 6; Siebe Horemans 5, Jurgen Mattheij 6, Thomas Oude Kotte 6,5, Herve Matthys 5; Ryan Koolwijk 4,5 (61. Marcus Edwards 6,5), Jerdy Schouten 6, Jeffry Fortes 6; Elias Mar Ómarsson 4,5 (76. Dennis Eckert -), Mounir El Hamdaoui 5 (81. Dogucan Haspolat -), Luigi Bruins 5

Man of the match: Mario Bilate

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!