Oranje O17 prolongeert EK-titel en komt in illuster rijtje

19 mei 2019, 19:22

Oranje Onder 17 is voor het tweede jaar op rij Europees Kampioen geworden. Net als vorig seizoen werden de leeftijdsgenoten van Italië verslagen: met name in de eerste helft was Nederland zondagavond erg goed. Sontje Hansen (Ajax), Naoufal Bannis (Feyenoord) en Ian Maatsen (Chelsea) legden nog voor rust de stevige basis voor de uiteindelijke 4-2 zege.

In de eerste helft was Oranje heer en meester in Dublin, wat door Hansen uit de rebound na twintig minuten ook werd uitgedrukt in de score. Een kwartier later deed Bannis hetzelfde: hij werkte de rebound na een poging van Ki-Jana Hoever binnen. Toen Maatsen ook in de eerste helft de derde treffer binnenschoot, leek het duel gespeeld.

Dat was toch niet helemaal het geval, want de Italiaanse spits Lorenzo Colombo zorgde voor de aansluitingstreffer, maar verder kwam Italië niet. Oranje hield grip op de wedstrijd en enkele secondes nadat Ajacied Naci Ünüvar was ingevallen was het duel definitief gespeeld. De middenvelder besliste enigszins gelukkig met zijn eerste balcontact de wedstrijd en bezorgde Oranje Onder 17 jaar de tweede EK-titel op rij - de tweede treffer van Colombo vlak voor tijd ten spijt. Hij scoorde na een zeer ongelukkige uittrap van Ajax-doelman Calvin Raatsie.

Het is een bijzondere prestatie van Oranje O17, want een EK prolongeren is slechts drie keer eerder voorgekomen: Portugal (1995 en 1996), Spanje (2007 en 2008) en Nederland (2011 en 2012). Het elftal van KNVB-coach Peter van der Veen komt dus in dat bijzondere rijtje. Geen enkele speler die vorig jaar ook in de finale - die destijds pas na strafschoppen werd beslist - speelde, was nu ook actief.