Galatasaray viert 22ste titel ondanks assist van Elia

19 mei 2019, 20:11   Bijgewerkt: 19 mei 2019, 22:10

Galatasaray is kampioen van Turkije In eigen huis werd in een rechtstreeks gevecht Istanbul Basaksehir verslagen, al ging het - mede door een assist van Eljero Elia - niet eenvoudig. Pas na de pauze werd het duel door een wereldgoal van Sofiane Feghouli en Henry Onyekuru nog omgedraaid: 2-1. Zodoende is Galatasaray officieel kampioen op basis van het onderlinig resultaat.

De altijd beladen derby was op de voorlaatste speelronde nog meer beladen, omdat beide ploegen met evenveel punten aan kop stonden. De thuisploeg was in het voordeel omdat het acht goals meer maakte, maar omdat Elia na ruim een kwartier op de achterlijn een panklare voorzet gaf op Riad Bajic, kon de spits de score met zijn hoofd openen: 0-1.

De bezoekers waren in de eerste helft sterker en mede daarom werd Ryan Donk in de rust geslachtofferd. Selcuk Inan kwam hem vervangen op het middenveld en die wissel pakte goed uit. Galatasaray kreeg de grip terug en dacht te scoren via Younes Belhanda, maar zijn treffer werd afgekeurd omdat aangever Henry Onyekuru werd weggestuurd in buitenspelpositie.

Vlak daarvoor - direct na de rust - had Feghouli uit een corner wel gelijkgemaakt. Eerst kreeg hij de bal met zijn hoofd niet in het doel, maar de afvallende bal promoveerde hij middels een prachtige omhaal alsnog tot doelpunt. Direct na de afgekeurde treffer kon het stadion alsnog uit zijn voegen barsten, omdat Onyekuru ditmaal de bal uit een vrije trap raak kopte.

Door de 2-1 zege op Elia en consorten kan Galatasaray, dat de acht minuten extra tijd overleefde, de titel niet meer ontgaan. In het eerste duel van dit seizoen in de Turkse Super Lig kwam er namelijk geen winnaar: 1-1. Met een verschil van drie punten en minder onderling resultaat, is Galatasaray niet meer in te halen.