Promotie voor RKC na bloedstollende zege op Go Ahead Eagles

28 mei 2019, 20:43   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

RKC heeft zich na een achtbaan van een play-offduel in Deventer verzekerd van een ticket voor de Eredivisie. De club uit Waalwijk kwam eerst op een 0-2 voorsprong, keek in de negentigste minuut tegen een 4-3 achterstand aan en won uiteindelijk alsnog met 4-5. Het was Stijn Spierings die het vonnis velde over Go Ahead, hij was verantwoordelijk voor de 4-4 nadat Pieter Langedijk even daarvoor de 4-3 had gemaakt. Na vijf jaar afwezigheid is RKC nu weer terug in de Eredivisie.

Omdat het eerste duel in 0-0 was geëindigd, kon het in Deventer nog alle kanten op. Go Ahead moest winnen om te promoveren, terwijl RKC bij ieder gelijkspel behalve 0-0 naar de Eredivisie door kon stoten. Het zou de kroon op het werk zijn voor de Brabanders, die eerder al Excelsior hadden laten degraderen en NEC ook hadden uitgeschakeld. Go Ahead had minder wedstrijden in de benen en het thuisvoordeel, dus waren de Eagles lichtelijk de favoriet voor dit duel.

Gesteund door de fanatieke aanhang ging Go Ahead vanaf de eerste minuut vol overtuiging op zoek naar de broodnodige openingstreffer. In plaats van dat RKC daardoor zou worden teruggedrongen, hielp Go Ahead met het hoge tempo de club uit Waalwijk in de wedstrijd. Go Ahead speelde eigenlijk te gehaast, wat gepaard ging met veel slordigheidsfouten en nauwelijks gevaar voor de goal van RKC-doelman Etiënne Vaessen.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat RKC als eerste doel trof en dat deed dankzij een fout bij Go Ahead. Roland Baas beging binnen het strafschopgebied een overtreding op de teruggekeerde Spierings en dus wees Dennis Higler naar de stip. Emil Hansson legde aan vanaf elf meter en vond de hoek: 0-1. Zo zat RKC op rozen, Go Ahead moest er twee gaan maken om te kunnen promoveren.

Het team van John Stegeman ging echter op dezelfde voet verder en moest dat bekopen met een tweede tegengoal. Vlak nadat Istvan Bakx met een indraaiende vrije trap de paal had geraakt, was het Jeroen Veldmate die enorm blunderde. De verdediger schoof de bal zomaar in de voeten van Spierings, die niet twijfelde en uithaalde. Met een mooi schot passeerde hij Hobie Verhulst, die eerder nog de 0-2 van Dylan Seys had voorkomen. Op de pegel van Spierings was hij kansloos.

Toch ging Go Ahead nog met een goed gevoel de tweede helft in. Op slag van rust gaf Higler ook een penalty aan de thuisploeg toen Thomas Verheijdt werd aangepakt. Nadat de VAR lang had gekeken, mocht Veldmate zijn fout herstellen. Dat liet hij niet na en daarmee bracht hij Go Ahead terug in de wedstrijd. Voor RKC was het de eerste tik en niet de enige bleek later, want in de rust werd één van de stafleden onwel. Daardoor begon de tweede helft wat later in Deventer.

De vraag was hoe RKC ermee om zou gaan. In eerste instantie leek RKC er niet mee te zitten, via Anas Tahiri stichtte het namelijk direct gevaar. Toch viel de 2-2 al heel snel. Richard van der Venne was de gevierde man, hij vond de hoek doordat invaller Hans Mulder zijn schot toucheerde. Diezelfde Mulder kreeg kort daarna een open kans op de 2-3, maar schoot over.

Het ging van kwaad tot erger bij RKC. Waar de 2-2 nog met wat geluk tot stand kwam, viel de 3-2 er snel achteraan na een goed uitgespeelde aanval. Julian Lelieveld behield als een van de weinigen vanavond het overzicht en speelde Bakx in. De middenvelder leek in eerste instantie de bal slecht te controleren, maar maakte er met een schuiver toch 3-2 van. Daarmee was de 0-2 achterstand helemaal weggepoetst, in een tijdbestek van 25 minuten had Go Ahead het tij volledig gekeerd.

Wie dacht dat het daarmee gedaan was, zat er volledig naast. In de resterende twintig minuten kantelde het duel nog drie keer volledig. RKC richtte zich ondanks alle tegenslag op door via Mulder de 3-3 te maken. Vervolgens was het de beurt aan Go Ahead, dat in de negentigste minuut weer op voorsprong kwam. Koud in het veld zorgde Langedijk met een mooi gekruld schot voor de 4-3.

Iedereen bij Go Ahead was door het dolle heen, maar de vreugde verdween als sneeuw voor de zon toen Spierings al na het verstrijken van de vier minuten blessuretijd nog toesloeg. De voormalig middenvelder van Sparta knalde hard raak, het was een tik die Go Ahead niet meer te boven kwam. RKC ging er zelfs nog met de zege vandoor, want na acht minuten blessuretijd kwam er ook nog een penalty. Mario Bilate schoot binnen, wat ook meteen het einde betekende van een zeer bewogen duel. De conclusie is dat RKC terugkeert in de Eredivisie, Go Ahead mag het volgend seizoen opnieuw proberen.

Opstellingen en beoordelingen:

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst 4.5, Julian Lelieveld 6, Gino Bosz 5 (87. Pieter Langedijk -), Jeroen Veldmate 4, Roland Baas 4 (60. Julius Bliek 6), Istvan Bakx 6.5 (86. Maarten Pouwels -), Jeff Stans 5, Richard Van der Venne 6, Jaroslav Navratil 5, Thomas Verheijdt 4, Paco van Moorsel 5.

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 5, Jurien Gaari 6, Melle Meulensteen 5, Henrico Drost 5, Paul Quasten 6.5, Daan Rienstra 5 (24. Hans Mulder 6), Anas Tahiri 5, Stijn Spierings 7, Emil Hansson 6 (86. Ingo van Weert -), Mario Bilate 5, Dylan Seys 4 (57. Darren Maatsen 5).

Man of the match: Stijn Spierings

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling