Japan
0 – 0
Kroatië

Oranje doorstaat laatste test, maar verliest Van Es

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

1 juni 2019 – Het Nederlands vrouwenelftal heeft zaterdagavond op overtuigende wijze de laatste wedstrijd voorafgaand het WK in Frankrijk gewonnen. In Eindhoven werd een soms over het randje spelend Australië met 3-0 teruggewezen. Uitblinker bij de Oranjeleeuwinnen was Shanice van de Sanden, zij scoorde twee keer en zette de aanval bij de 2-0 op. Enig smetje op de sterke generale was het uitvallen van Kika van Es met een polsblessure.

Oranje doorstaat laatste test, maar verliest Van Es

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Bondscoach Sarina Wiegman wilde een sterke tegenstander in de uitzwaaiwedstrijd en zag die wens begin april in vervulling gaan met Australië. De nummer zes van de wereld werd dus de laatste test voor Oranje, dat in een goed gevuld Philips Stadion nog vertrouwen kon tanken richting het WK. Een andere zaak was om heel te blijven, want zo vlak voor het mondiale eindtoernooi zijn blessures verre van gewenst.

De Australische vrouwen dachten daar mogelijk anders over, want ze deinsden nergens voor terug. Meerdere Oranjeleeuwinnen werden het slachtoffer van het harde spel. Zo werd Jackie Groenen onderuit geschoffeld en moest Van Es zelfs al tien minuten na de aftrap het veld verlaten met een polsblessure. Ze werd voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Merel van Dongen verving de aangeslagen Van Es in een periode dat Australië de boventoon voerde. Het team van Ante Milicic kreeg meerdere kansen, maar scoorde niet. Oranje deed dat vlak voor rust wel via Van de Sanden die na een kwartier spelen een grote kans had gemist. Het doelpunt kwam voort uit de volgende overtreding van Australië, Daniëlle van de Donk werd totaal onnodig getackeld door vedette Sam Kerr. Uit de daarop volgende vrije trap van Sheride Spitse kopte Van de Sanden keurig raak: 1-0.

Het was een voorbode voor de tweede helft, waarin Van de Sanden uitgroeide tot vrouw van de wedstrijd. Al snel zette ze de aanval op waaruit de 2-0 voortkwam. De voorzet van de rappe rechtsbuiten strandde eerst nog in de Australische defensie, maar kwam daarna alsnog bij Miedema terecht. De spits was tot dan toe onzichtbaar geweest en greep dit moment met beide handen aan. Met een schijnschot stuurde ze twee tegenstanders het bos in en vervolgens knalde ze de bal in de lange hoek: 2-0.

Met een tweede treffer leek Oranje nog geen genoegen te willen nemen, want het team van Wiegman ging vrolijk door met het spelen van een degelijke wedstrijd. Hier en daar waren mooie combinaties te zien en ook de standaardsituaties leverden gevaar op. In de zeventigste minuut kwam daar de 3-0 uit. Van der Gragt ging nog onder de bal door, maar Van de Sanden scoorde wel. Met een felle uithaal vond ze hard het dak van het doel: 3-0.

Met nog twintig minuten te spelen was de wedstrijd daarmee wel in het slot gegooid. Wiegman bracht nog een aantal wisselspeelsters en zag dat ook Van Dongen nog een handblessure opliep. Haar duim werd ingetaped, toch kon ze verder. Oranje speelde de de wedstrijd verder simpel uit, wetende dat het met vertrouwen naar Frankrijk kan afreizen. Op 11 juni is Nieuw-Zeeland de tegenstander in Le Havre, dan gaat het echt beginnen voor de Leeuwinnen.

Opstelling en beoordelingen:

Nederland: Sari van Veenendaal 7, Desiree van Lunteren 7, Stefanie van der Gragt 6.5 (84. Danique Kerkdijk -), Dominique Bloodworth 7.5, Kika van Es - (12. Merel van Dongen 6.5), Sherida Spitse 6.5 (84. Renate Jansen -), Jackie Groenen 6, Daniëlle van de Donk 6, Shanice van de Sanden 8 (75. Lineth Beerensteyn -), Vivianne Miedema 7, Lieke Martens 5.5 (78. Jill Roord -).

Woman of the match: Shanice van de Sanden
*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd