Eredivisie-coaches: Nederland outsider, maar zeker geen favoriet

5 juni 2019, 12:32   Bijgewerkt: 5 juni 2019, 18:17

De Oranje Leeuwinnen staan vanaf 7 juni op het WK Voetbal in Frankrijk voor de missie om het gewonnen Europees Kampioenschap een goed vervolg te geven. Wat mogen we verwachten van Nederland en welke gevolgen heeft het kampioenschap voor de Eredivisie Vrouwen? FCUpdate.nl maakte een rondgang over de velden en sprak alle Eredivisie-coaches over het toernooi. Deel I: Wat verwachten ze van Nederland?

Tommy Stroot, trainer van kampioen FC Twente:

"Ik voorzie voor Nederland een outsider-rol. Nederland staat nog meer aan het begin van de ontwikkeling, ondanks hun overwinning op het EK. Voor Oranje zou het een groot succes zijn als ze zich plaatsen voor de Olympische Spelen (beste drie van Europa plaatsen zich, red.). Door het EK gaat iedereen er vanuit dat ze de poule wel overleven, maar ook die wordt zwaar zat. Het wordt een lange weg voor Nederland, dat zag je ook wel tijdens de kwalificatiereeks. Ze zijn zeker geen favoriet voor de WK-titel, hoogstens outsider. En dat hangt van heel veel factoren af: tegenstanders, vorm, maar ook druk. Tijdens het EK kenden veel ploegen Oranje niet, nu wel."

{image[328702][right-half][]}Benno Nihom, (scheidend) trainer van nummer twee Ajax:

"Ik denk dat Nederland een van de gevaarlijke outsiders is tijdens het WK. We moeten ze zeker niet te snel bestempelen als favoriet, want de rol van outsider ligt hen denk ik ook het best. Ik vermoed wel dat ploegen anders tegen Oranje aankijken dan aantal jaar geleden, daar moet het team ook weer mee om kunnen gaan. Maar er zit ongelooflijk veel kwaliteit in Oranje en niet alleen bij de eerste elf. De uiteindelijke resultaten zullen wel afhangen van hoe bepalende spelers het toernooi doorkomen, fitheid, blessures, et cetera."

Sander Luiten, trainer van nummer drie PSV:

"Ik verwacht dat Nederland de poule doorkomt. Hierna wacht een zware route richting de finale met louter mondiale toplanden. Met de kwaliteit van het team en de specifieke kwaliteiten van de individuele speelsters kan het zomaar zijn dat Nederland bij de laatste vier gaat komen."

{image[326518][left-half][]}Arend Regeer, trainer van nummer vier ADO Den Haag:

"Ik zie het Nederlands team als een van de kanshebbers, samen met onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan en Spanje. Ik verwacht dat Oranje (minimaal) de kwartfinale haalt."

Wim van der Wal, trainer van nummer vijf PEC Zwolle:

"Ik verwacht dat Nederland een team op de been heeft wat weer heel erg aanspreekt bij het publiek. En net als tijdens het Europees Kampioenschap verwacht ik dat ze ook op een resultaat kunnen spelen."

{image[334763][right-half][]}Roeland ten Berge, trainer van nummer zes SC Heerenveen:

"Ik verwacht in ieder geval dat ze de poule door gaan komen en samen met Canada gaan strijden om de eerste plek in de poule. Na de poulefase wachten naar mijn mening gelijk een aantal moeilijke tegenstanders. Word je eerste in de poule dan kan het zo maar eens zijn dat er tegen Japan of Engeland gespeeld moet gaan worden. Beide lastige tegenstanders, waarbij Japan zelf als een van de outsiders van het toernooi wordt gezien. Op het moment dat je tweede in de poule wordt, dan kan er in de volgende ronde al tegen de VS of Zweden worden gespeeld. Al met al ben ik heel benieuwd hoe de snelle ontwikkelingen binnen het vrouwenvoetbal in Nederland zich zullen weerhouden met het spelen van wedstrijden op topniveau ten opzichte van de toplanden."

Corina Dekker, trainster van nummer zeven VV Alkmaar:

"Ik verwacht dat we het goed zullen doen: de afgelopen jaren heeft het Nederlands Elftal grote stappen gemaakt en zie je dat de meiden verder zijn dan tijdens het EK. Ze hebben meer ervaring en zullen als een van de favorieten afreizen. Tevens denk ik dat de huidige groep ook gewend is om te gaan met de grotere druk die er bij komt kijken. Ze hebben internationale ervaring omdat ze allemaal in het buitenland spelen en daar de toeschouwers en daarmee de druk ook groter is."

Richard Mank, trainer van nummer acht Excelsior/Barendrecht:

"Ik denk dat we ons wel bij de eerste vier spelen. Nederland heeft een prima ploeg, een ervaren coach en een positieve spelopvatting. De staf heeft zich uitstekend voorbereid, dat is altijd zo bij de KNVB. Ik zie ze groepswinnaar worden en daarna is het toch een beetje een loterij. Blijft iedereen fit en in vorm? Wie tref je in de tweede ronde? Dat ze EK-winnaar zijn, levert wel extra druk op. Er is meer aandacht dan in voorgaande jaren, dat speelt ook mee."

Jurgen Sjefzsick, trainer van hekkensluiter Achilles '29:

"Ik denk dat Oranje zich heel zorgvuldig heeft voorbereid. Tijdens de Algarve Cup is er een beeld gekomen waar alle speelsters stonden. Dat de resultaten daar bij de publieke opinie voor wat nervositeit zorgt, is niet erg. Als coach moet je speelsters testen in oefenduels, dat is heel verstandig. En in basis hebben ze geen gekke namen geselecteerd. Oranje is een van de vier favorieten, maar we moeten niet doorslaan in ons verwachtingspatroon. De speelwijze is niet nieuw, daar zijn ze al lang mee bezig. Het is de vraag hoe dat gaat zijn tegen andere topploegen, maar Oranje staat er goed op."

Door: Nathan Sprey

Speel mee aan het WK-spel van de vrouwen en win mooie prijzen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen