Wie zijn de blikvangers van het WK in Frankrijk?

6 juni 2019, 20:05

Het WK vrouwenvoetbal brengt vrijwel alle topspeelsters op de been op de Franse velden. Een aantal daarvan zagen we in 2017 al in Nederland, nu voegen zich daar ook de speelsters van internationale grootmachten als Canada, Brazilië en de Verenigde Staten bij. De selecties zijn sterk, het is afwachten welke speelsters zich gaan onderscheiden. Staan er nieuwe talenten op, of laat de gevestigde orde nogmaals van zich spreken? FC Update zet voor jou een aantal blikvangers op een rijtje.

{image[334781][right-half][]}Alex Morgan & Carli Lloyd (Verenigde Staten)

De Amerikaanse doelvrouw en boegbeeld Hope Solo is er niet meer bij, maar bij de Verenigde Staten zijn er nog genoeg speelsters om op te letten. Op het vorige WK werden zes van de elf posities in het elftal van het toernooi bezet door de Amerikaansen. En uiteraard maakten aanvalster Alex Morgan (29) en middenveldster Carli Lloyd (36) daar deel van uit. Samen hebben ze al meer dan vierhonderd interlands gespeeld en daarin ruim tweehonderd doelpunten gemaakt. Spelmaker Lloyd was bovendien topscorer op het WK in Canada met zes goals, mede dankzij een hattrick in het eerste kwartier van de finale tegen Japan (5-2). Zo'n grote rol heeft Morgan nog niet gespeeld op een eindtoernooi, maar op het komende WK zal ze dit ongetwijfeld anders willen zien. Samen met Lloyd gaat Morgan de Verenigde Staten proberen te dirigeren naar de vierde wereldtitel.

{image[334782][right-half][]}Ashley Lawrence (Canada)

Van de Verenigde Staten iets noordwaarts: Canada. De laatste tegenstander van Nederland in de groepsfase is een kei in het houden van de nul, mede doordat het kan beschikken over verdedigsters Kadeisha Buchanan en Ashley Lawrence. Eerstgenoemde maakte op het WK van 2015 deel uit van het team van het toernooi, laatstgenoemde scoorde op dat wereldkampioenschap tegen Nederland. Het was een van de vijf goals die de speelster van Paris Saint-Germain tot nu toe maakte in haar 75 interlands. En dat terwijl ze op 11 juni pas 24 jaar wordt. De gedreven Lawrence, die ook als middenveldster uit de voeten kan, is met haar verdedigende kwaliteiten, loopvermogen en fysieke kracht een van de bepalende speelsters bij Canada.

{image[334779][right-half][]}Eugénie Le Sommer (Frankrijk)

Net als bij de Verenigde Staten zijn er bij Frankrijk genoeg speelsters om extra aandacht aan te besteden. Bijna de helft van de Franse selectie speelt bij de Europese grootmachten Olympique Lyonnais en Paris Saint-Germain. Eugénie Le Sommer is er daar een van. Al jarenlang is ze een van de befaamde aanvalsters van Frankrijk en Lyon. Sinds 2010 speelt ze voor de ploeg waar ook Shanice van de Sanden onder contract staat en elk seizoen maakte ze meer dan vijftien goals. Voor Frankrijk bewees ze ook haar waarde. Ze staat met 74 doelpunten in 159 interlands op de drempel van een jubileum. Vier jaar geleden in Canada scoorde ze drie keer, nu voor eigen publiek zal de kleine Le Sommer (1.61 meter) alleen maar meer willen. Haar tegenstandsters zijn gewaarschuwd: Le Sommer is een goaltjesdief pur sang.

{image[334783][right-half][]}Dzsenifer Marozsán (Duitsland)

Na het afscheid van Anja Mittag bij Duitsland in 2017 staat Dzsenifer Marozsán (27) een zware opgave te wachten. De middenveldster is niet langer gewoon een van de speelsters in de Duitse selectie, maar is samen met spits Alexandra Popp dé vrouw waar in Duitsland op gerekend wordt. Maroszán moet met haar kwaliteiten als spelmaakster ervoor gaan zorgen dat de tweevoudig wereldkampioen na zes jaar zonder succes weer eens een eindtoernooi wint. Aan ervaring zal het bij Maroszán niet ontbreken: ze heeft intussen al bijna honderd interlands gespeeld en daarin meer dan dertig keer gescoord. Dit seizoen was ze bij haar club Olympique Lyonnais ook goed op dreef. Ze scoorde tien keer in vijftien wedstrijden en maakte op aangeven van Shanice van de Sanden ook een doelpunt in de gewonnen Champions League-finale tegen FC Barcelona (4-1). Nu moet Marozsán het dus laten zien bij Duitsland, waar ze door het vertrek van Mittag de meest in het oog springende speelster is.

{image[333028][right-half][]}Lieke Martens (Nederland)

Tot slot onze eigen Lieke Martens (26). Vier jaar geleden was Martens nog geen grote naam in het internationale vrouwenvoetbal, alle ogen waren voornamelijk op spits Vivianne Miedema gericht. Tegenwoordig zijn de rollen niet omgedraaid, maar is Martens toch het absolute boegbeeld van de Oranje Leeuwinnen. In tegenstelling tot de stoïcijnse Miedema straalt Martens meer uit wat haar fans willen zien en is zij het grote voorbeeld voor alle voetballende meisjes. De voormalig wereldvoetbalster van het jaar schitterde vier jaar geleden door het eerste WK-doelpunt voor Oranje ooit te maken en is sindsdien alleen maar beter geworden. Dat Champions League-winnaar Lyon interesse in haar heeft getoond, is niet voor niets. Lieke Martens (103 caps, 42 goals) is er daarom eentje die we in Frankrijk niet uit het oog moeten verliezen.

Speel mee aan het WK-spel van de vrouwen en win mooie prijzen!

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen