Portugal-Nederland: van duel vol kaarten naar dikke winst

9 juni 2019, 11:42   Bijgewerkt: 9 juni 2019, 11:47

Ten koste van Portugal moet het Nederlands elftal vanavond de Nations League zien te winnen. Oranje komt daarmee één van de angstgegners tegen van de laatste jaren. Want als we de wedstrijden tussen deze twee ploegen uit het verleden erbij pakken, dan is de balans allesbehalve rooskleurig voor Oranje. Er werd slechts twee keer gewonnen en vooral op eindtoernooien bezorgden de Portugezen de Nederlandse supporters vaak tranen.

Vervolgens troffen Nederland en Portugal elkaar drie keer vriendschappelijk. In februari 1992 won Portugal in Faro met 2-0, in februari 1995 won Portugal in Eindhoven met 0-1 en in februari 1999 in Parijs eindige het in 0-0. In 2000 en 2001 mislukte de WK-kwalificatie van Oranje voor het WK van 2002 mede door toedoen van Portugal. In Rotterdam won Portugal het onderlinge kwalificatieduel met 0-2 en in Porto werd het later in die poule 2-2. Portugal werd groepswinnaar en Oranje liep het WK mis, omdat Ierland de ploeg van toenmalig bondscoach Louis van Gaal voor wist te blijven.

Halve finale

Op 30 april 2003 besloten Nederland en Portugal weer vriendschappelijk tegen elkaar te spelen en dat duel eindigde in 1-1. De drie duels tussen Nederland en Portugal die daarna volgden, wilden de Nederlanders zo snel mogelijk vergeten. Op het EK van 2004 troffen Portugal en Nederland elkaar in de halve finale en verloor Oranje met 2-1. Cristiano Ronaldo maakte in dat duel de openingstreffer. Gastland Portugal verloor uiteindelijk de finale van dat toernooi verrassend van Griekenland (0-1).

Ongeslagen

Is er dan helemaal niks positiefs te melden? Jawel! Sinds die nederlaag op het EK 2012 verloor Nederland in de twee onderlinge duels die daarna volgden niet meer van Portugal. De oefenwedstrijd in Faro in 2013 eindigde in 1-1 en de laatste onderlinge krachtmeting van maart vorig jaar won Oranje met 0-3. Memphis Depay, Ryan Babel en Virgil van Dijk zorgden toen voor de pauze nog voor alle treffers. Zij zullen vanavond in Porto tijdens de finale van de Nations League hoogstwaarschijnlijk ook aan de aftrap staan en dat vorige kunstje nog wel een keer willen herhalen, nu met een trofee als inzet.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen