Engeland neemt strafschoppen beter en wint troostfinale

9 juni 2019, 18:02

Engeland mag zich nummer drie van de Nations League noemen. In een draak van een wedstrijd kregen de Engelsen de beste kansen tegen Zwitserland, maar er werd niet gescoord. In de strafschoppenserie gingen de ballen er wel in. Uiteindelijk trok Engeland met 5-6 aan het langste eind.

Engeland en Zwitserland hadden eigenlijk gehoopt om later op de zondag in Porto af te trappen. In die stad vindt namelijk de finale van de Nations League plaats, maar daar zijn de twee landen niet bij. Zwitserland verloor, ietwat onverdiend, met 3-1 van Portugal en Engeland ging met 3-1 onderuit tegen Nederland. Gevolg: geen finale in Porto, maar een troostfinale in Guimaraes.

Na dit veelbelovende begin zakten beide ploegen wat weg. Zwitserland had het meeste balbezit, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Engeland wist niet wat het in balbezit moest doen. Toch was het na een kwartier spelen bijna 0-1 voor de Engelsen. Dele Alli leek zich aanvankelijk vast te lopen op de Zwitserse verdediging, maar kreeg de bal nog bij Kane. Die bracht Raheem Sterling in stelling, maar de aanvaller van Manchester City stuitte op Sommer. De rest van de eerste helft bood niet veel spektakel en een bloedeloze 0-0 was de ruststand.

In de tweede helft gingen beide ploegen op dezelfde voet door. Weinig kansen en weinig vertier. De eerste kans was voor Engeland en weer belandde tegen het houtwerk. Danny Rose stoomde op aan de linkerkant en gaf een voorzet. De bal ging via Fabian Schär richting het doel, maar Sommer kon de bal nog net tegen de paal drukken. Net als in de eerste helft volgde vrijwel meteen een kans aan de andere kant. Zwitserland kwam er snel uit en Granit Xhaka loste een hard schot. De Engelse doelman Jordan Pickford stond echter op zijn post en kon redding brengen.

De opleving was maar van korte duur, want na deze twee kansen gebeurde er in de tweede helft vrij weinig. Tekenend voor de hele wedstrijd was een verkeerde aanname van Sterling in het Zwitserse strafschopgebied. Hij kreeg de bal van de net ingevallen Kyle Walker en nam de bal vervolgens in kansrijke positie totaal verkeerd aan.

In die verlenging was Engeland de betere partij en het was via Sterling twee keer dicht bij een treffer. Bij de eerste mogelijkheid kon hij de bal uit de kluts niet binnenwerken. Bij de tweede kans kon hij vrij uithalen, maar zijn schot had totaal geen kracht. Niet veel later volgde er weer een kans voor Engeland. Alli kopte hard in, maar Sommer hield Zwitserland wederom op de been.

Engeland wilde graag een penaltyserie graag voorkomen en bleef op de Zwitserse deur kloppen. De Engelsen echter niet tot scoren en Zwitserland kreeg zelfs geen enkele kans meer. Sterling was in de 117e minuut met een vrije trap op de kruising nog dicht bij de 0-1, maar het mocht niet zo zijn voor Engeland.

In de strafschoppen serie ging het gelijk op, maar Josip Drimic werd uiteindelijk de schlemiel door de elfde strafschop te missen namens Zwitserland. Engeland kan zich de nummer drie van de Nations League noemen en dat is over de hele wedstrijd gezien verdiend.