Oranje bij laatste zestien na moeizame zege op Kameroen

15 juni 2019, 16:57   Bijgewerkt: 15 juni 2019, 17:29

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagmiddag in Valenciennes met een 3-1 zege op Kameroen geplaatst voor de achtste finales van het WK in Frankrijk. Makkelijk ging het niet, want de Afrikaansen streden voor elke meter en maakten het de Oranje Leeuwinnen daarmee zeer moeilijk. Toch gingen de Ontembare Leeuwinnen ten onder, want Vivianne Miedema kwam twee keer tot scoren. Ze is nu met zestig goals all-time topscorer van het Nederlands vrouwenelftal.

Het was voor Oranje daarom zaak om de duels te vermijden en de bal snel rond te laten gaan. Net als tegen Nieuw-Zeeland waren echter nog teveel slordigheden, waardoor Kameroen er soms vol in kon kleunen. Het werd een echte vechtwedstrijd, waarin echt grote kansen schaars waren. Zo nu en dan kwam Nederland wel in de buurt van de Kameroense doelvrouw, maar het kwam niet tot scoren. Zelf gaf Oranje ook weinig weg, op een schot van Gabrielle Onguene na.

Met de 1-1 nog in het achterhoofd ging Oranje dus de kleedkamers in. Vrij snel na de pauze werd die tik alweer weggespoeld, want Dominique Bloodworth zette na 48 minuten de 2-1 op het bord. Jackie Groenen liep slim weg bij een vrije trap en haar voorzet veroorzaakte zoveel paniek achterin bij Kameroen dat Bloodworth kon profiteren. De verdedigster, die tegen Nieuw-Zeeland nog van dichtbij had gemist, scoorde nu wel: 2-1.

Door de goal veranderde het spelbeeld niet. Kameroen bleef vechten en Oranje had bij tijd en wijlen moeite om zich daar onderuit te spelen. De Leeuwinnen moesten vooral oppassen bij de omschakelingsmomenten van Kameroen, alleen daaruit werden de Afrikaansen gevaarlijk. Het ging Nederland vrij aardig af en zelf had het na een uur spelen de 3-1 kunnen maken. Uit een goede voorzet van Groenen volleerde Miedema maar net over.

Belangrijker was dat ze met haar doelpunt het verzet van Kameroen brak, de buit was echt binnen. Nederland won opnieuw en plaatst zich daarmee voor de achtste finales. Deze zijn binnen omdat Oranje nu zes punten heeft verzameld, terwijl al in twee poules duidelijk is dat de nummer drie geen zes punten meer kan halen. Daarom is Oranje nu al verzekerd van de volgende ronde. Als Canada zaterdagavond wint van Nieuw-Zeeland, behoort Nederland tot de eerste twee van deze groep E.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Dominique Bloodworth, Kika van Es (86. Merel van Dongen), Sherida Spitse, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk (71. Jill Roord), Shanice van de Sanden (66. Lineth Beerensteyn), Vivianne Miedema, Lieke Martens.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen