Oranje bij laatste zestien na moeizame zege op Kameroen

15 juni 2019 – Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagmiddag in Valenciennes met een 3-1 zege op Kameroen geplaatst voor de achtste finales van het WK in Frankrijk. Makkelijk ging het niet, want de Afrikaansen streden voor elke meter en maakten het de Oranje Leeuwinnen daarmee zeer moeilijk. Toch gingen de Ontembare Leeuwinnen ten onder, want Vivianne Miedema kwam twee keer tot scoren. Ze is nu met zestig goals all-time topscorer van het Nederlands vrouwenelftal.

Oranje bij laatste zestien na moeizame zege op Kameroen

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Ondanks dat het spel tegen Nieuw-Zeeland niet om over naar huis te schrijven was, wijzigde Sarina Wiegman haar basiself nauwelijks tegen Kameroen. Alleen de geblesseerde Stefanie van der Gragt ontbrak, haar plaats werd ingenomen door de teruggekeerde Anouk Dekker. Dezelfde speelsters kregen dus nog een kans, tegen Kameroen mochten ze zich nog een keer bewijzen. Met Kameroen troffen ze de nummer 46 van de wereld, die de duels niet schuwde.

Het was voor Oranje daarom zaak om de duels te vermijden en de bal snel rond te laten gaan. Net als tegen Nieuw-Zeeland waren echter nog teveel slordigheden, waardoor Kameroen er soms vol in kon kleunen. Het werd een echte vechtwedstrijd, waarin echt grote kansen schaars waren. Zo nu en dan kwam Nederland wel in de buurt van de Kameroense doelvrouw, maar het kwam niet tot scoren. Zelf gaf Oranje ook weinig weg, op een schot van Gabrielle Onguene na.

Diezelfde Onguene was vlak voor rust wel trefzeker. Ze ontsnapte aan de buitenspelval en was daarna Sari van Veenendaal te slim af. Het was een domper voor Oranje, dat even daarvoor op 1-0 was gekomen. Een uitstekende aanval werd door Miedema met het hoofd afgerond, ze kopte een harde voorzet van Shanice van de Sanden hard tegen de touwen na een goede loopactie. Door de goal kwam Miedema op gelijke hoogte met Manon Melis als all-time topscorer van Nederland met 59 goals.

Met de 1-1 nog in het achterhoofd ging Oranje dus de kleedkamers in. Vrij snel na de pauze werd die tik alweer weggespoeld, want Dominique Bloodworth zette na 48 minuten de 2-1 op het bord. Jackie Groenen liep slim weg bij een vrije trap en haar voorzet veroorzaakte zoveel paniek achterin bij Kameroen dat Bloodworth kon profiteren. De verdedigster, die tegen Nieuw-Zeeland nog van dichtbij had gemist, scoorde nu wel: 2-1.

Door de goal veranderde het spelbeeld niet. Kameroen bleef vechten en Oranje had bij tijd en wijlen moeite om zich daar onderuit te spelen. De Leeuwinnen moesten vooral oppassen bij de omschakelingsmomenten van Kameroen, alleen daaruit werden de Afrikaansen gevaarlijk. Het ging Nederland vrij aardig af en zelf had het na een uur spelen de 3-1 kunnen maken. Uit een goede voorzet van Groenen volleerde Miedema maar net over.

Even nadat Oranje in de slotfase ontsnapte aan de gelijkmaker, viel aan de overkant de goal. Invalster Lineth Beerensteyn zette de aanval knap op en gaf de bal mee aan Miedema. De spits van Arsenal keek even naar het doel en knalde haar zestigste doelpunt binnen. Zo is ze nu de topscorer aller tijden van Oranje met zestig goals in 77 interlands.

Belangrijker was dat ze met haar doelpunt het verzet van Kameroen brak, de buit was echt binnen. Nederland won opnieuw en plaatst zich daarmee voor de achtste finales. Deze zijn binnen omdat Oranje nu zes punten heeft verzameld, terwijl al in twee poules duidelijk is dat de nummer drie geen zes punten meer kan halen. Daarom is Oranje nu al verzekerd van de volgende ronde. Als Canada zaterdagavond wint van Nieuw-Zeeland, behoort Nederland tot de eerste twee van deze groep E.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Dominique Bloodworth, Kika van Es (86. Merel van Dongen), Sherida Spitse, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk (71. Jill Roord), Shanice van de Sanden (66. Lineth Beerensteyn), Vivianne Miedema, Lieke Martens.

Eredivisie

gerelateerd