Noorwegen kwartfinalist na mooi voetbalgevecht

22 juni 2019 – Noorwegen heeft zich na een heerlijk voetbalgevecht geplaatst voor de kwartfinale op het WK in Frankrijk. De ploeg was na strafschoppen te sterk voor Australië, dat in de verlenging met een speelster minder kwam te staan. Het overwicht werd in de speeltijd niet uitgebuit, maar na strafschoppen was het verschil wél duidelijk: 1-1 was het na 120 minuten voetbal, 4-1 werd het na strafschoppen. 

Noorwegen kwartfinalist na mooi voetbalgevecht

Het was een heerlijk voetbalgevecht zaterdagavond, dat heel lang in het voordeel leek te vallen van Noorwegen. Isabell Herlovsen werd na ruim een half uur in de diepte gestuurd en faalde oog-in-oog met de keepster niet: 1-0. Maar Australië kreeg langzaam maar zeker de overhand in het heerlijke duel en ging vol op jacht naar de gelijkmaker.

Eerst dacht het een strafschop te krijgen na een handsbal van Maria Thorisdottir. Arbiter Riem Hussein gaf een penalty vlak voor rust, werd teruggefloten door de VAR en ging daar na heel lang denken mee akkoord. Diezelfde verdedigster kwam vlak voor tijd opnieuw goed weg toen ze een overtreding maakte in het zestienmetergebied, maar opnieuw was de VAR en ditmaal ook de Duitse scheidsrechter haar gunstig gezind.

Op dat moment was de stand overigens al gelijk. Ondanks dat Australië eerst de gelijkmaker afgekeurd zag worden wegens buitenspel, was het uiteindelijk toch raak. Uit een corner rolde een bal van Elise Kellond-Knight's met enige geluk binnen. Aan de andere kant ontbrak niet veel daarna het geluk aan Noorse zijde, want uitblinkster Caroline Graham Hansen raakte twee keer de binnenkant van de paal, maar haar schot vlak voor tijd verliet zonder de doellijn te hebben gepasseerd weer het doel.

Aan beide kanten ging het hard tegen hard: in de verlenging vielen de nodige kaarten en wilden beide ploeg meermaals een strafschop, maar Hussein gaf ze keer op keer niet. Wel trok ze direct rood voor Alanna Kennedy: ze trok een doorgebroken speelster naar beneden en mocht vertrekken. Noorwegen zette opnieuw aan, raakte met een heerlijke afstandspoging de lat en zag keepester Lydia Willems de ene knappe redding na de andere maken: scoren deden de Scandinaviërs - soms met heel veel pech - niet.

En dus werden er voor het eerst dit toernooi strafschoppen genomen. Beladen: de keepsters moeten een voet op de lijn houden, anders moest de penalty over - zónder gele kaart. De eerste misser kwam van Australië van aanvoerster Samantha Kerr: ze schoot over en naast. De tweede neemster van Australië miste eveneens - ditmaal was keepster Ingrid Hjelmseth belangrijk. Ze bleef keurig op de lijn en stopte de tweede pingel. Daarna scoorde Noorwegen twee strafschoppen en plaatste het zich net als Duitsland voor de kwartfinale van het WK. 

Eredivisie

gerelateerd