Marokko heeft geluk aan zijde en kruipt door oog van de naald

23 juni 2019, 18:29   Bijgewerkt: 23 juni 2019, 18:39

Marokko is op de valreep ontsnapt aan een valse start van de Afrika Cup. Puntenverlies in het duel met Namibië leek in de maak, maar door een eigen doelpunt stapten de Atlasleeuwen toch nog lachend van het veld: 1-0. Hakim Ziyech, die in tegenstelling tot Oussama Idrissi, Noussair Mazraoui, en Karim El Ahmadi een basisplaats had, speelde een hoofdrol bij die eigen treffer.

In de hitte van Caïro stelde Marokko teleur. De nummer 47 van de wereldranglijst creëerde amper kansen. Telkens stuitte Marokko op de fysiek sterke defensie van Namibië, de nummer 113 van de wereld. Ook Ziyech kon zijn stempel niet drukken. Als er al mogelijkheden waren, was Ziyech daar wel bij betrokken.

Na 36 minuten leverde hij een schot over de grond af, maar kon doelman Lloyd Kazapua de bal eenvoudig oprapen. Dat was ook meteen de eerste serieuze mogelijkheid van Marokko. Ook de roep om een strafschop van Nordin Amrabat leverde niets op. Amrabat vond dat hij te veel werd vastgehouden, maar arbiter Louis Hakizimana wuifde dat weg. Een beroep op de VAR kon hij niet doen, omdat die pas in de kwartfinale zijn intrede doet.

Marokko ging na rust op dezelfde wijze verder. Namibië bleef geconcentreerd verdedigen en kende het spel van de Marokkanen geen enkele schwung. Daarom bracht Renard El Ahmadi twintig minuten voor tijd binnen de lijnen. De oud-Feyenoorder stond nog geen minuut in het veld, toen het Ziyech ook niet mee zat. Een schot van de Ajacied werd onderweg aangeraakt en leek Kazapua geklopt, maar hij kreeg er in een uiterste poging nog een voet tegenaan.

Het fortuin was in de slotfase wel aan de zijde van Marokko. Itamunua Keimuine kopte een vrije trap van Ziyech in de 86ste minuut in zijn eigen goal en kroop Marokko in de slotfase door het oog van de naald.